Service

Als ik mij auto start lichten er een keur aan lampjes op het dashboard op. Als de motor loopt gaan, als het goed is, al die lichtjes ook weer uit. Dat is meestal, eigenlijk wel altijd, het geval. Al die lichtjes en symbooltjes staan ergens voor. In het handboek bij de auto staan al die symbooltjes verklaard en wat je dient te doen als er een lampje blijft of gaat branden. Eens te meer realiseer ik me dat een auto eigenlijk inmiddels is geworden tot een computer  op wielen. In Italië huurden we een auto, die had zelfs een verklikkerlampje als de bandenspanning niet naar behoren was. Mijn auto waarschuwt mij onder ander voor een handrem die nog aanstaat, veiligheidsgordels die nog niet vast zitten en verder nog een aantal symbooltjes waar ik de betekenis eigenlijk niet weet, maar die ik vast zal opzoeken als ze blijven branden.
Onlangs kwam er naast het aantal gereden kilometers een klein moersleuteltje te staan. Mijn garagehouder wist mij te vertellen dat dat betekende dat de auto vond dat hij aan regulier onderhoud toe was. Ik heb voor over een paar dagen dan ook een afspraak staan.
Ik ben op weg naar W, kop koffie drinken bij een vriendin. De auto rijdt zoals gewoonlijk als een zonnetje. Niks aan de hand. Dan zie ik op het dashboard iets oplichten. Geen symbooltje, maar een heel woord. SERVICE. Op zijn Frans uit te spreken, ik rijd tenslotte een Franse auto. Ik bereik verder zonder haperen W. Daar raadpleeg ik het handboek en zie dat het oplichten van SERVICE van alles kan betekenen. Het mankement moet af te lezen zijn in het display. Maar het display geeft niets aan. En als dat het geval is zegt het handboek dat ik maar even bij mijn garage langs moet. Dat doe ik, ik hou niet van risico’s De vriendin spreekt nog de bemoedigende woorden dat zolang op het dashboard geen STOP staat er nog gereden kan worden.
In de garage wordt mijn auto niet meer nagekeken, maar uitgelezen. De monteur vertelt mij dat er niets aan de hand is, maar dat dit de herinnering is aan de benodigde reguliere onderhoudsbeurt. Dubbel check. Voorlopig blijft het woordje SERVICE oplichten en blijven de rest van de waarschuwingslampjes uit, hoop ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *