Ventilator

Het warme seizoen is weer aangebroken. Deuren en ramen staan open. Die laten meer warmte binnen dan dat er uitgaat en zo lopen de temperaturen langzaam op. In mijn werkkamer is het op dit moment 24,5º Celsius. En dit in weerwil van een te laat laten zakken zonnescherm. Ons huis is maar matig geïsoleerd. Onze slaapkamer ligt onder een plat dak. De temperaturen kunnen daar na een paar zomerse dagen knap oplopen. De hitte is dan te compenseren door het aanpassen van de nachtkleding van weinig naar niets. Het dekbed wordt terug geslagen  en vervangen door een dun lakentje dat meer een symbolische waarde dan een functionele heeft. Als ik ’s nachts slaap wil ik toch graag ergens onder liggen. En als het helemaal te warm wordt en zelfs dat lakentje als te veel voelt, wordt de ventilator te voorschijn gehaald en poogt die ons wat verkoeling te brengen en de nachten wat dragelijker te maken. De ventilator wordt door ons nooit zo genoemd. Wapwaaier is het woord dat wij er voor gebruiken. Er zijn nog een paar van die woorden die deel uitmaken van het taaleigen van Gade en mij. Okkeltokkel is het woord waarmee wij de deodorantstick aanduiden. Maar terug naar de ventilator, de wapwaaier.
Op de warmste kamers staat een wapwaaier. Maar dat zijn slaapkamers. Ik heb er nog nooit aan gedacht deze ook in de woon- en werkkamers te gebruiken. Te veel gesleep misschien? Nadeel van een te krachtige wapwaaier op mijn werkkamer is ook dat de windstroom vat kan krijgen op mijn tamelijk ongeordende bureau en de papieren die ik zelfs in de ogenschijnlijke wanorde weet te vinden, binnen de kortste keren door de lucht zullen dwarrelen en zich aan mijn regie onttrekken.
In het voorbijgaan heeft Gade bij het Kruidvat een ventilator gezien die er niet uitziet als de propellerachtige exemplaren, wapwaaiers die wij hebben. En dat ook nog voor een spotprijsje. Samen monteren wij het apparaat. Vanavond mag het proefdraaien.Hopelijk kunnen we door het zachte geruis heen slapen in een koele milde luchtstroom. Wie weet, hebben we zelfs een dekbed nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *