Verbannen

Het reguliere programma op Radio 1 ( of heet dat tegenwoordig ook al weer anders?) wordt er voor onderbroken. De nieuwslezer van dienst komt melden dat Geert Wilders, en nu moet ik het heel correct weergeven, er van verdacht wordt een groep mensen op grond van ras te hebben beledigd en heeft aangezet tot discriminatie en haat. Dat alles naar aanleiding van zijn uitlatingen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg toen zijn volgelingen of die meer of minder Marokkanen in de stad en het land wilden. Die riepen  om het hardst: “Minder, minder!”  “Nou, dan zorgen we daarvoor”, beloofde Wilders. Later zwakte hij dat af en dat hij uiteraard alleen criminele Marokkanen de zwartepiet toespeelde en het land uit wilde zetten. In een reactie zegt Wilders dat het Openbaar Ministerie zich beter met belangrijker zaken kan bezig houden, zoals het achtervolgen van Syriëgangers. Hij is louter een volksvertegenwoordiger die de problemen benoemt. Blijft natuurlijk staan dat hij er graag voor zou zorgen dat de (vooruit dan maar criminele) Marokkanen uit ons land worden verbannen. Richting Marokko.
Spanje is al een heel eind die kant uit. En daar vinden, in tegenstelling tot de Wilderaanhangers, de HEMA en Albert Heijn dat de Zwarte Pietjes maar moeten blijven. Als het aan hen ligt blijven de assistenten van Sinterklaas dit jaar maar in het bisschoppelijk paleis te Madrid. Omdat de grootgrutters er voor alle Nederlanders zijn, willen zij niemand voor het hoofd stoten en vragen zij of de knechten van de Sint stilletjes hun huisje voorbij zullen gaan. Zij zullen hen in ieder geval uit hun reclame-uitingen verbannen. Er zijn nog al wat landgenoten die dat maar onzin vinden. Ik kan me daar best in vinden. Voor mij hoort Zwarte Piet net zo min bij racisme als Chinees-Indisch eten bij kolonialisme. Van mij mag Zwarte Piet ook dit jaar weer komen en volgens mij zijn de meeste Pietjes meisjes. Aan dat emancipatoire element is nog veel te weinig aandacht besteed.
De PVV, i.c. Gert Wilders zou het liefst een wet hebben waarin de Zwarte Pieten zo zwart als mogelijk is, gewoon met de Goedheiligman zouden blijven meereizen. Dat is weer het ander overbodige uiterste. Bovendien draagt dat ook niet bij aan de toch al minimale  geloofwaardigheid van die partij die de vreemde paradox ‘Marokkanen krijgen de zwartepiet, dus eruit, maar Zwarte Pieten moeten blijven’ nog steeds niet goed kan uitleggen.

1 reacties op Verbannen

  1. Wim van Dam schreef:

    Hoi Jan,
    Ik vermoed dat ik het helemaal met je eens ben, maar ik snap geen bal van je redenering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *