Vertrouwen

Ik heb een een vermetel vertrouwen in de site Buienradar. Ik weet natuurlijk ook wel dat de werkelijkheid niet te evenaren is en het meestal bij het rechte eind heeft. Maar soms, als de regen tegen de ruiten klettert zie ik op Buienradar dat het hier droog moet zijn. Weliswaar geen zonnetje als symbool, maar zeker geen blauwe streepjes die uit ¬†een wolkje vallen. En op zo’n moment bekruipt mij het grote twijfelen en vermoed ik dat de werkelijkheid zich vergist Het hoort droog te zijn. Computers kunnen zich toch niet vergissen.
Natuurlijk is het vreemd, twijfelen aan dat wat er werkelijk gebeurt. Maar ik heb vaker het gevoel dat ik verrast ben door wat er gebeurt, dat ik niet kan geloven dat iets mij overkomt. Het kan niet waar zijn, en misschien is het ook helemaal niet waar . Vloeien droom en daad in elkaar over en is het niet duidelijk waar de droom eindigt en de werkelijkheid begint. En wetten, noch praktische bezwaren lijken vat op me te krijgen. En inderdaad, wat dan vaak resteert is weemoedigheid, die niemand kan verklaren. Slapen doe ik gelukkig uitstekend. Ik deel het bed met Gade en Harrie, de laatste als een trouwe wachter aan het voeteind of in een door haar zelf gemaakt holletje in de kromming van mijn knie. En dan zijn er ook nog de dromen,kasten vol, die in mijn slaap hun eigen leven leiden.
Wat mij ook nog wel eens overkomt is dat ik tijdens het overdag lezen in slaap sukkel en onmiddellijk begin te dromen. De droom sluit dan naadloos aan bij het verhaal dat ik aan het lezen ben en is mijn voortzetting van het geschrevene, minstens zo logisch als verhaal dat de schrijver mij opdist. Soms verlaat de slaap mij eerder dan de droom en wakker heb ik moeite mij los te rukken van het droomverhaal dat wanhopig, langzaam vervluchtigend ankerpunten in mijn waakse bestaan zoekt.
Vanmiddag wilde ik er met de fiets op uit. Buienradar zei dat het droog zou blijven. De werkelijkheid vertelde anders. Het goot even. Ik twijfelde wie ik zou vertrouwen, buienradar of de werkelijkheid. Ik nam de auto. Na twee minuten scheen een felle zon tussen de wolken door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.