Vijf poten

Waar zou het aan liggen. Aan het culturele klimaat? Aan de stad? Zit het in de lucht? Nog niet zo lang geleden was er een stevig conflict in een Nijmeegse museum tussen directie, raad van toezicht, managementteam en medewerkers. De een was het oneens met de ander, de ander zegde het vertrouwen op en weer een groepering solidariseerde zich met een ander deel van de organisatie. Het was kortom een ratjetoe van verdachtmakingen, schorsingen en langs elkaar heen praten. Advocaten over en weer, korte gedingen die toch weer niet doorgingen. Dat was wat ik in de krant kon lezen.
Vandaag lees ik op Internet dat bij een andere Nijmeegse cultuurinstelling het managementteam het vertrouwen in de directeur heeft opgezegd,maar dat de raad van toezicht voorshands achter de directeur blijft staan. Of gaat die erin dit soort gevallen juist voor de directeur staan? De directeur, zonder vertrouwen, ontslaat subiet het managementteam, maar niet dan na het team een spreekverbod te hebben opgelegd. Ik, maar ik heb er geen verstand van, vraag me af of je mensen die je op staande voet hebt ontslagen en waar je dus niks meer over te zeggen hebt, een spreekverbod kunt opleggen.
Duidelijk is dat er dus weer wat aan de hand is in de kunst en cultuur. Nou geef ik je het ook te doen zo’n bedrijf te leiden. Want per definitie wordt er van je verwacht op zakelijke gronden een cultureel bedrijf te runnen, de tering naar de nering te zettenĀ  en te zorgen dat aan het eind van het jaar de cijfers een niet al te schrikbarend beeld vertonen. En van de ander kant ben je verantwoordelijk voorde inhoudelijke kwaliteit van het product dat je geacht wordt te leveren. Per definitie moet zo iemand een schaap met vijf poten zijn en zakelijk en artistiek-inhoudelijk zijn mannetje of vrouwtje kunnen staan. In de toneelwereld zie je vaak dat een gezelschap (zo lang ze nog bestaan) dat oplossen door het aanstellen vanĀ  een artistieke en zakelijke directeur. Als die elkaar een beetje goed aanvoelen en elkaars taal zo niet spreken dan toch begrijpen, heb je geen schaap met vijf poten nodig, maar twee belhamels met wel acht poten die de kudde richting geven.
Dit zal waarschijnlijk ook weer niet de absolute oplossing zijn. In de kunst en Cultuur blijft er altijd wel wat te mekkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *