Vis

Ik krijg een mailtje van Albert Heijn. Het begint amicaal met Beste Jan en dan het verzoek of ik mee wil doen aan enquête, zodat hij mede op grond van mijn antwoorden de dienstverlening nog betert kan maken. En de omzet vergroten, denk ik er achter. Nu had ik altijd al het idee dat mijnheer Heijn al alles van mij wist. Via mijn bonuskaart kent hij mijn aankoopgedrag nog beter dan dat ik zelf in de gaten heb of daar een zeker patroon in zit. Maar nu toch dat enquêteverzoek. Een van mijn kleine afwijkingen is dat ik dol ben op enquêtes. Als ik in de stad een vragensteller ontwaar, drentel ik zo dat ik wel aangesproken word en ongezouten mijn mening geef over waar ik woon, wat mijn hoogst genoten opleiding is en waarom ik nu juist vandaag naar de stad ben gegaan. Ik heb het idee dat mijn antwoorden bijdragen aan een hoger doel, wat dat ook moge zijn.
Van harte ga ik dus ook in op de vraag van mijnheer Heijn. Die blijkt alles te willen weten over waar ik mijn verse vis koop en wat ik van zijn verse vis verkooppunt vind. Nu is de verse-vis-afdeling van mijn eigen Albert Heijn maar een schamele bedoening. Eigenlijk is er geen echte verse-vis-afdeling. De vis is steriel verpakt en ligt geseald weinig uitnodigend in een koelvitrine. In niets is dat te vergelijken met het overvloedige aanbod in de Carrefour van Grand Champ in Bretagne. Daar ligt over een paar meter toonbank op zacht smeltend ijs een keur aan verse vis, schelpdieren en garnalen in alle soorten en maten en oesters, inktvis en nog veel meer waarvan ik de naam niet ken te pralen. Dat is een verse-vis-afdeling met een juffrouw in witte rubber laarsjes die alles van alle vissoorten af weet. Daar aan denkend loopt het water mij weer in de mond. Wat een verschil met de vakkenvuller in mijn AH die het verschil tussen een makreel en een haring niet kent.
Ik vul braaf de enquête in, maar eigenlijk had ik meneer Heijn een mailtje moeten sturen met het advies eens te gaan kijken bij de verse-vis-afdeling van Carrefour in Grand Champ. Zoiets bij mijn AH, ik kocht vast meer dan de twee voorverpakte harinkjes die ik nu elke week insla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *