Visite

De afslag waar ik volgens mijn tomtom eigenlijk de snelweg moet verlaten is afgesloten. Maar al gauw wijst zij, ik gebruik de Vlaamse Eva als mijn gids, mij de alternatieve route. Ik ben op weg naar vrienden van vrienden. Waarom ik ze nog steeds vrienden van vrienden noem? Omdat ik hen ooit bij vrienden heb ontmoet. Daar waar ze bevriend mee. En wanneer worden mensen vrienden? Ik ga op bezoek bij de ouders van de mooie A, die daar uitrust van een uitgelopen Vierdaagse. Ik had haar de laatste twee marsdagen gemist en zondagochtendkoffie bij haar ouders leek me een goede gelegenheid dat verzuim in te halen. Haar ook. Het wordt een zondagochtend in een lommerrijke tuin, bijna een landgoed, zeker vergeleken met het toch ook niet echt kleine stadstuintje waar Gade een oase van heeft gemaakt. Gade zal aan het eind van de middag weer thuis komen van een  weekje rust. Nu verpoos ik mij met visitekout in genoeglijk gezelschap. A, haar ouders en haar zus. We hebben het overal en nergens over. Natuurlijk de ramp, maar ook over het lokale festival waar de band van Zoonlief die avond zal spelen en over de onontkoombare gebreken bij het ouder worden. Voor een van ons lijkt grijs worden het ernstigste gebrek. Heerlijke wereld.
Na de koffie volgt het ‘dejeuner sur l’herbe’. Die sfeer. Mooie mensen. Prachtige tuin. Wat kan het leven op een zonnige zondag toch heerlijk ongecompliceerd zijn. Of er geen boze  buitenwereld is.
Eind van de middag. Gade komt thuis. Goed zo.
Aan het begin van de avond, toeval bestaat niet, bellen de vrienden,die van de vrienden van vrienden. Of we koffievisite kunnen ontvangen. Uiteraard. Als ze er zijn wordt er druk gewhatsapped met de vrienden van vrienden die in hun woonplaats bij het concert van de band van Zoonlief zijn. En zo is de cirkel weer helemaal rond. We weten weer alles van elkaar.
De vriend helpt ook nog bij het monteren van de nieuwe fietsendrager. Maar dat is een heel ander verhaal. Misschien iets voor morgen. Nu is er alleen maar plaats voor vrienden en vrienden van vrienden, maar dat zijn eigenlijk ook gewoon vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *