Vlaggen

Op het kalenderblaadje staat nog maar een naam. Professor mr. Pieter van Vollenhoven. Tot voor twee jaar stond daar nog bij ‘Koninginnedag’. Maar inclusief een geslachtsverandering is die dag verhuisd naar 27 april. Veel vroeger stond daar nog een naam bij. Prinses Juliana. En zo was 30 april een heel bijzondere dag. Nu is het gewoon maar de verjaardag van professor Pieter.
30 april en zijn vooravond 29 april hebben in mijn familie ooit een bijzondere betekenis gekregen en tot op de dag van vandaag gehouden. Op 30 april 1981 stierf mijn moeder. Precies een jaar na de troonsafstand van Koningin Juliana. Niet dat die twee iets met elkaar te maken hadden maar toch. Mijn moeder lag al een tijdje in het ziekenhuis. We wisten dat ze dood zou gaan en wij, haar kinderen, hadden afgesproken wie wanneer bij haar zou waken. Als het enigszins kan laat je iemand niet alleen de drempel  over gaan. Mijn nog enige broer en ik zouden de ‘nachtdienst’ van 29 op 30 april draaien. Een zus en schoonzus stonden op het punt van vertrekken. Ik weet nog dat we een klein borreltje dronken uit een platvinkje dat we bij ons hadden en dat we toosten op die voortreffelijke moeder, waar we nu bijna afscheid van namen. Het leven mag gevierd worden, de dood evenzo.  De zussen vertrokken, de nieuwe dag was begonnen, het was net voorbij 00.00 uur toen onze moeder stierf. We konden de zussen nog net terugroepen. We waarschuwden niet direct een verpleegster. We wilden even onder elkaar zijn, met onze moeder in ons midden. Het was goed zo.
Toen we een paar uur later, het was nog stikdonkere nacht, het ziekenhuis verlieten, de tranen nog in onze ogen, troosten we elkaar door te zeggen dat als het straks licht zou worden de vlaggen uit gehangen zouden worden, niet voor de Koningin, niet voor de prinses, noch voor de jarige professor. Nee, alle vlaggen zullen er hangen ter ere van onze moeder.
Zestien jaar later, 1997, ben ik op 29 april weer in het ziekenhuis. Waak bij mijn stervende broer. Hij haalt net Koninginnedag niet, maar ook voor hem zullen vanaf dan de vlaggen de volgende dag uitgaan.
30 april 2015, alleen nog maar de verjaardag van van Pieter van Vollenhoven. Er zou voor hem en daarmee voor mijn moeder en mijn broer best wat uitbundiger gevlagd mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *