Vlaming

Ik ben zeer content met het feit dat ik Nederlander ben. Meer nog dat ik Nijmegenaar ben, dat maakt mij dubbel tevreden. Natuurlijk heb ik van alles te klagen over mijn land, en ook over  mijn stad, waar ze voor dat klagen zelfs een dialectwoord hebben. Sinds Vondel het in zijn Gijsbrecht scheef, weten we dat de liefde tot zijn land ieder is aangeboren.Maar echte liefde kan niet zonder dat beetje mopperen over wat je denkt te missen. Dat hoort er kennelijk bij.
Ik wandelde ooit in het Russische Pskov toen een goede vriendin mij daar vroeg of ik in Rusland zou willen wonen. Een vraag die ik vooral met stilte beantwoordde, waarop zij antwoordde'” Ik geloof dat je hier geboren moet zijn om er te willen wonen.”
Ik fantaseer wel eens waar ik, als ik zou moeten kiezen, zou willen wonen. Al gauw komen dan verweglanden naar boven. Nieuw-Zeeland, Australië, landen die zonder oorlog lijken te kunnen en waarvan je de taal al beheerst. Jammer dat ze zo ver weg zijn. Nee, ik blijf dan toch maar liever in mijn eigen land, maar stel dat ik met het mes op de keel toch en keuze zou moeten maken voor een ander land dan denk ik dat het België hoge ogen gooit en dat ik Vlaming zou willen zijn. De Waalse Ardennen zijn me te grijs voor permanent verblijf, al zou het goed voor mijn talen zijn. Toch heerlijk een land met drie officiële talen, waarvan er een een prachtige variant is van ons Nederlands. Mooie woorden, zachte tongval. Het land van Griet op de Beeck en nu ook nog halve-finalist op het WK voetbal. Wat kan een mens nog meer wensen. Het land ook van Imke Courtois, de voetbalanaliste bij de Vlaamse TV, de zender waarop ik WK volg. Wat zou ik graag in de (voetbal)schoenen staan van vader of zoon Mulder die bij haar aan tafel de wedstrijden van de Rode Duivels nabespreken. Om haar mijn landgenote te noemen zou ik al Vlaming willen zijn. Als ik zou moeten kiezen. Maar zolang ik dat niet hoef,  blijf ik hier, ondanks de voetbalnapraters Hugo Borst en Johan Derksen. Ik luister liever naar Imke en neem Jan en Youri, import Vlamingen op de kop toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *