Vogeltelling

Gisteren zat er hier voor mijn raam een roodborstje. Het tikte er nog net niet tegen. Vandaag heeft het vogeltje zich nog niet laten zien. Ik mag het dus niet meetellen voor de nationale vogeltelling die dit weekend gehouden wordt.
Jaren geleden wandelden Gade en ik in de Winterswijkse Steengroeve op de jaarlijkse vogelteldag. Sinds die tijd wordt die wandeling elk jaar op deze dag gememoreerd. We verzonnen toen het verhaal van de legendarische Winterswijkse vogelteller Bertus R. Hoe dat verhaal precies ging herinneren we ons allebei niet meer. Maar dit jaar willen wij hem naar de kroon steken. Wij gaan meetellen. Niet vandaag, daarvoor staat er te veel op de agenda. Maar morgen. Morgen vroeg. Dan, zegt Gade tenminste, zijn de vogeltjes het actiefst en is de kat nog niet buiten geweest om de gevederde vriendjes weg te jagen.
Vanochtend zijn we met wat voorbeschouwingen bezig. We vragen ons af of het een kramsvogel is of een koperwiek. Of is het misschien toch maar gewoon weer een merel. Dat blijkt het te zijn, maar daar vederop zit wel deglijk een koperwiek. Denken we. En dat verderop is in de tuin van de buren. Mogen we die nu wel of niet meetellen. Er is nauwelijks sprake van een afzetting tussen onze tuin en die van de buren. Gade vindt dat we die vogels morgen dus gerust mee mogen tellen. De buren doen toch niet mee, dus met onze daarbij getelde waarnemingen vervuilen we het bestand niet.
Ook vragen we ons af of we de huismussen die in de voortuin huizen mogen meetellen. Of is er een aparte telling voor voor- en voor achtertuinen.
De huismussen mijden categorisch onze achtertuin. Maar ze zitten wel degelijk in onze tuin, of in ieder geval in die van de buren, maar de takken van hun favoriete struik steken wel over naar onze tuin. Het vogeltelreglement voorziet hier niet in. We zullen de grenzen wat ruim nemen. In onze lijfkrant is een telpagina opgenomen. De halsbandparkiet is hier nog niet gezien. Gade hangt zo dadelijke wat vetbollen in de achtertuin. Lokkertjes opdat we morgen niet voor niets gaan zitten tellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *