Voorbij

Iets is voorbij als het afgelopen is. Een waarheid als een koe? Toch niet helemaal. Met veel belangstelling hebben Gade en ik de afgelopen week die nu zo goed als voorbij is de Tour de France gevolgd. We genoten niet alleen van de wedstrijdspanning, maar zeker ook van de mooie toeristische plaatjes die we via de Franse regie voorgeschoteld kregen. Ik kreeg bijna weer heimwee naar de vakanties die we samen daar zo menigmaal doorbrachten. De Bourgogne, de Alpen, de Beaujolais, de Pyreneeën. We kregen het allemaal te zien of werden er tenminste aan herinnerd.
Vandaag bekeken of volgden uit een ooghoek de voorlaatste etappe, een tijdrit. Die werd op het nippertje met 1 seconde verschil door Tom D gewonnen die daarbij zijn tweede plaats in het algemeen klassement veilig heeft gesteld. En Thomas uit Wales zal morgen de Toer winnen. En zo is de Tour afgelopen terwijl die nog niet voorbij is. Morgen moet er nog een rituele slotrit gereden worden, die niets meer aan de einduitslag zal veranderen. Het is niet waarschijnlijk dat een van de renners zo van zijn fiets zal kukelen dat hij de finish op de Champes Elysees niet haalt. De winnaars van de diverse truien behorende bij het algemeen, sprint-, berg- en jongerenklassement zijn bekend. Eigenlijk is de Tour afgelopen, maar nog niet voorbij. Nog een dagje, waar het eigenlijk alleen maar om des keizers baard gaat.
Ik vind dat eigenlijk maar niks. Zo’n laatste etappe is als een smakeloos toetje na een voortreffelijk hoofdgerecht. Goed, niet alle gangen waren even verrassend, maar werden toch gekenmerkt door dat vleugje spanning dat een wedstrijd nu net tot competitie maakt. Want daar gaat het in de sport toch om. Zelfs in de wandelsport. Want ook daar krijg je pas je vierdaagse-medaille als je alle vier dagen binnen de daarvoor gestelde tijd de bijbehorende afstand hebt afgelegd. Geen mens die er aan denkt om na de derde dag het kruisje uit te reiken met de mededeling dat de vierde dag er maar zo’n beetje voor niets bijhangt. Zelfs daar is de wandeltocht pas echt voorbij als die helemaal afgelopen, of beter uitgelopen is.
De Tour de France, het blijft uitzonderlijk, is nog niet voorbij , maar wel afgelopen. De uitslag is bekend.
Graag terug naar de tijden van Jan Janssen, waar na de laatste etappe, een tijdrit, de wedstrijd voorbij én afgelopen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *