Vriend

Vanochtend hoor ik op de radio iemand zeggen: “Dat boek heb ik van een goede vriendin gekregen.” Een alledaagse zinnetje wat waar dan ook uitgesproken had kunnen worden. Een simpele mededeling, meer niet, die door zijn gewoonheid allang weer vergeten had kunnen worden. En toch bleef dat zinnetje bij mij hangen. Waarom? Ik zou het je niet kunnen zeggen. Bovendien ging mij maar om een deel van het zinnetje.Het boek waar het over ging was van geen belang, ik had niet eens gehoord wat de titel was, nee ik bleef vooral hangen bij die ‘goede vriendin’. Je hoort het wel vaker: “Maria is een goede vriendin van me.” Mag ook gerust veranderd worden in “Joost is een goede vriend van me.” Maakt voor het verdere verhaal niets uit. Je hoort echter nooit, we gaan met dit voorbeeld verder: “Maria is een slechte vriendin van me.” Huidige vrienden zijn altijd goed, nooit slecht. Wat wel weer kan is: “Maria is een slechte vriendin voor haar.” Of “Maria was een slechte vriendin voor mij.” Slechte vrienden zijn altijd vrienden van iemand anders of spelen een rol in het verleden. Slechte vrienden lijken of andermans vrienden te zijn of vrienden uit een verleden tijd. Op dit moment heeft niemand slechte vrienden. En dat is maar goed ook. Pas achteraf kom je er achter dat sommige vriendschappen niet zo goed voor je waren. Dan pas begrijp je dat anderen zeggen dat je zo geworden bent omdat je slechte vrienden had. “Slechte vrienden hebben Jan op het verkeerde pad gebracht, dat verklaart veel.” Laat duidelijk zijn, het zijn maar voorbeeldzinnetjes, elke gelijkenis met bestaande personen berust louter op toeval.
Ik geloof niet dat ik ooit slechte vrienden heb gehad. Zij die ik vriend mag noemen waren, ook achteraf, geen slechte vriend, sommigen durf ik zelf als  goede vriend te kwalificeren.
Ik hoop ook dat ik voor niemand ooit een slechte vriend ben geweest. En mocht dat wel zo zijn dan wens ik hem of haar alsnog een goede buur, niet alleen als tegenhanger van een verre, maar ook van een slechte vriend.

2 reacties op Vriend

  1. Maria schreef:

    Dag goede vriend

  2. Joost Muskens schreef:

    Al vanaf ons eerste contact, dat de enige hazelnoot van mijn taartje pikte, wist ik: “dat wordt een goede vriend”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *