Water

Nederland doucht te lang. Dat bericht bereikte mij gisteren via verschillende kanalen. Als ik zo’n zinnetje hoor of lees krijg ik direct een beeld van 17 miljoen Nederlanders die allemaal tegelijk onder de douche staan. 17 miljoen bloteriken onder een warme straal. En Nederland, dat moet korter!
Ook voor mij begint de dag altijd met een lekkere warme douche. Ik heb geen flauw idee hoe lang ik daar onder sta, maar het is zeker geen 9 of 10 minuten. Zelfs Gade, die nog wel eens weg wil dromen onder de douche, haalt dat bij lange na niet. Wij blijven dus keurig binnen de norm. Mogelijk dat we er tegenaan zitten als ook nog de haren een extra wasbeurt krijgen, maar zelfs dan nog betwijfel ik dat we 10 minuten grens overschrijden. En de douchekop waar we onder staan is wel een beetje groot, maar ook als waterbesparend destijds gekocht. Nee, laat wat mij betreft Gods water maar over Gods akker stromen, met ander woorden warm water over mijn lijf.
Ook vanochtend weer als gebruikelijk gedoucht. Niks aan de hand. Tot in de loop van de ochtend Gade meedeelt dat het spoelwater in de wc een onbestemde kleur heeft. Slecht gezette thee. Ik draai de kraan in de keuken open. Aanvankelijk mooi helder water, dan kleurt het water langzaam heel licht bruin. Ik laat een glas vol lopen. Nee, dit ziet er niet uit als koel, helder water. Er wordt gebeld. Het studentenbuurmeisje. Nog voor zij de vraag kan stellen, geef ik haar het antwoord: “Ja, wij hebben ook bruin water.” “Gelukkig, dan ligt het dus niet aan ons”, is haar reactie. We overleggen even of het zaak is nu al het waterbedrijf te bellen. Er voegt zich nog een studentenbuurmeisje in het gesprek. Zij heeft op Internet gelezen dat je gewoon een halfuurtje moet wachten.
Ik ga zelfs op Internet kijken en zie een storingsnummer. Ik bel. Niks wachten. Water hoort helder te zijn. Er is een leidingbreuk in de buurt. Dat is de oorzaak van het licht verkleurde water. Ik vertel dat de studentenbuurmeisjes. Die hebben intussen ook het waterbedrijf geraadpleegd. Om 12.00 uur zou het probleem opgelost moeten zijn.
Ik maak een kopje koffie. In het waterreservoir van mijn koffiezetmachine zit nog helder water. Dat vormt de basis voor een bakkie bruine troost. Het ene bruine water is het het andere niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *