Wereldorde

Het is een zooitje in de wereld. Er is nog net geen wereldoorlog, maar het het rommelt heren en der. Irak, Zuid-Sudan, China, Syrië, Oekraïne. In ons land wemelt het van de kopschoppers en de terugkerende jihadisten. Kortom er is stront aan de knikker. Ik wil het vooral hebben over een falende wereldorde. Grote organisaties blijven oorverdovend stil of praten met meel in hun mond. De Verenigde Naties, de OAS, de NAVO, de EU laten het bij loze verklaringen, papieren dreigementen en sussende woorden. Maar een oplossing die hout snijdt is er niet bij. Ik pleit er dan ook voor om al die organisaties buitenspel te zetten en een gans andere internationaal orgaan op te zetten. Een orgaan dat gevormd wordt door vertegenwoordigers van de 16 landen die doorgaan naar de volgende ronde van het Wereldkampioenschap voetbal dat op dit moment in Brazilië gespeeld wordt. Een soort Veiligheidsraad nieuwe stijl. Op dit moment zijn er al twee landen zeker geplaatst. Nederland, Chili. Om de overige 14 plaatsen wordt nog volop gestreden, maar er zijn al een paar landen die zeker niet vertegenwoordigd zullen zijn. Engeland valt buiten de boot. Maar er zijn ook verrassende kanshebbers voor die Raad zoals Costa Rica, Nigeria en Ivoorkust. Azië lijkt wat ondervertegenwoordigd, maar die hebben China, dat zich toch van niets en niemand iets aantrekt.
Het installeren van zo’n Raad heeft heel veel voordelen. Dure verkiezingen zijn niet nodig, om de vier jaar wordt de Raad op nieuw samengesteld en het volk is nauw betrokken. Ik heb gekozen om die Raad te koppelen aan het voetbal. Niet aan het hockeykampioenschap. Daar doen te weinig landen aan mee en is ook te netjes. De goegemeente blijft toch zijn behoefte hebben aan zijn portie geweld en dat is op het voetbalveld zeker voorhanden. En als men dan ook nog eens de supporters van de diverse partijen niet in gescheiden vakken onderbrengt is ook dat onderlinge vermaak gegarandeerd.
Het lijkt mij een verfrissend idee, volkomen out of the box. Maar ik realiseer mij dat het geen enkele kans van slagen zal hebben en dat het ook niet bij zal dragen aan een stabiele wereldorde en we het moeten blijven doen met de wanorde die van alle tijd is.

1 reacties op Wereldorde

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan jouw nieuwe model zal wel door match-fixing getorpedeerd worden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *