Wereldpolitiek

In mijn dagelijkse stukjes laat ik mij zelden of nooit uit over grote wereldpolitieke zaken.  Natuurlijk vind ik daar wel het een en ander van, maar ik heb niet de indruk dat mijn opvattingen ook maar iets kunnen bijdragen aan de loop van die zaken. Maar vandaag kan ik niet anders dan toch even te getuigen van mijn verrassing over de Russische terugtrekking  uit Syrië, in ieder geval de grondtroepen. In de berichten daarover spat het wantrouwen jegens president Poetins bedoelingen  er van af. Nu is het ook wel zo dat ik van Poetin niet gauw een tweede hands auto zou kopen (waar kun je met een Lada in Nederland nog voor een onderhoudsbeurt terecht?), maar elke opmerking van hem wordt uitgelegd als een strategische zet om zijn (lees Russische) invloed te vergroten. Ik vind dat vanzelfsprekend, dat is de taak van een staatshoofd of regeringsleider. Ik verwacht dat Mark Rutte ook krachtige taal zal spreken als Madurodam zich van Nederland zou willen afsplitsen en ik durf zelf te veronderstellen dat hij het leger zou willen inzetten om de Madurodamse separatisten een lesje te leren. Ik weet dat het bijna ‘not done’ is, maar destijds kon ik zelfs enig begrip opbrengen voor Poetins besluit tot een uiterste russificatie van de Krim.
Op het wereldpolitieke terrein is eigenlijk niemand te vertrouwen. Sterker nog als het om macht gaat is niemand te vertrouwen. Macht corrumpeert, dat kleeft macht aan. Afspraken lijken gemaakt te worden om niet gehouden te worden of na een geheim achterkamertjesoverleg toch weer anders geïnterpreteerd te worden. En wordt het allemaal toch een beetje te link en te heet om je vingers aan te branden dan is het goed dat in elk achterkamertje ook nog wel een doofpot staat, die de hitte er afhaalt.
Ik heb weinig vertrouwen in de wereldpolitiek. Daar blijft het steeds oppassen en opletten wat er tussen de regels door wordt gezegd. Daarom schrijf ik vooral over alledaagse dingen, dingen uit mijn eigen wat kleine wereldje, Die is mij groot genoeg en geeft voldoende stof voor een dagelijks stukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *