Wilde

Het is vandaag precies een jaar geleden dat ik op deze plaats over Oscar Wilde schreef. Natuurlijk schrijf ik op 16 oktober over Oscar Wilde. Zijn geboortedag in 1854. En al jarenlang fascineert hij mij. In mijn boekenkast staat meer dan een meter Oscar Wilde. Een paar biografieën en zijn werk. En via You Tube zag ik bijna al zijn toneelstukken en dat wat in Nederland op de planken kwam probeerde ik niet te missen.
Onlangs verscheen een nieuwe vertaling van ‘De  Ballad of Reading Gaol’. Een lang gedicht, geïnspireerd op Wilde’s trieste verblijf in die gevangenis, nadat hij veroordeeld is wegens sodomie. Zijn beschuldiger, de Markies van Queensberry was de vader van zijn geliefde Lord Alfred Douglas. De Markies had een in een Londonse club zijn kaartje achtergelaten met daarop de mededeling “To Oscar Wilde, posing as a somdomite”. De schrijffout is van de Markies. Wilde verloor een proces wegens smaad dat hij vanwege die beschuldiging aanspande, maar werd direct zelf opgepakt wegens oneerbaar gedrag en tot twee jaar gevangenisstraf met zware arbeid veroordeeld. Later schreef Wilde dat lange gedicht over zijn verblijf in Reading gaol, de gevangenis van Reading en over zijn bekommernis voor de jonge ter dood veroordeelde C.T. Wooldridge, die uit jaloezie zijn jonge vrouw had gedood.
En nu dus een nieuwe vertaling van dat gedicht. Maar ach en wee. Als ik het boekje opensla fladdert er een papiertje uit. Met daarop een erratum. Of ik zo goed wil zijn vanaf pagina 5 voor ‘Reading Goal’ ‘Reading Gaol’ te lezen. Want een doel is toch heel iets anders dan een gevangenis (behalve dan misschien voor een draaideurcrimineel). Vreselijke fout en pas opgemerkt toen het boekje al gedrukt was. Maar past natuurlijk wel in de traditie van de spelfout op het aan Oscar Wilde gerichte kaartje van de Markies. En ik troost me met de gedachte dat het de tikfouten in mijn blogs in een ander daglicht plaatst. Alhoewel!? Wilde schreef zelfs ooit: “Een dichter overleeft alles behalve een drukfout.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *