Winterbanden

Later op de dag heb ik een afspraak bij een garage. De winterbanden die nu nog onder mijn auto liggen zullen gewisseld worden. Voor zomerbanden. Als er ooit iets niet nodig is geweest de afgelopen winter dan was het het monteren van winterbanden. Ik vraag mij af of het de afgelopen maanden ooit onder de 5Âș Celsius is geweest. Ik geloof niet dat ik deze winter ook maar een vlokje sneeuw heb gezien en mocht dat wel zo geweest zijn dan heeft het sneeuwdek er maar zo kort gelegen dat het geen enkele indruk gemaakt heeft.
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, geloof ik. In Duitsland wel, maar daar ben ik de afgelopen maanden niet geweest, zelfs niet heel even. Het laten monteren van winterbanden was dus een volstrekt overbodige handeling. Nergens voor nodig. Hooguit ter bevrediging van een zekere veiligheidsbehoefte. Stel je toch eens voor dat het wel gevroren had dat het kraakte, een dikke ijslaag de wegen zou hebben bedekt en je er per se uit had gemoeten. Ja, dan zou het misschien raadzaam geweest zijn een winterset te monteren. Maar nu was het enkel en alleen maar gebeurd  voor het geval dat. Maar dat geval had zich niet voor gedaan.
Hoe vaak neem ik voorzorgsmaatregelen voor het geval dat. Natuurlijk heb ik mij verzekerd voor huis en haard. Voor het geval dat. De kans dat er iets geschiedt lijkt verwaarloosbaar. Maar je weet maar nooit. Ik heb mijn auto verzekerd. Dat heeft, ook gezien mijn rijstijl, zijn nut in de loop van de afgelopen jaren wel bewezen.
Ooit voegde een financieel adviseur, ja wij hebben geen vermogen maar wel een financieel adviseur, ons toe dat we de begrafenisverzekering wel konden schrappen. Was alleen maar emotie volgens hem. Maar een besparing van een paar tientjes vond ik toch te weinig om dat gevoel van zekerheid te schrappen. Dood gaan we toch, maar om de nabestaanden nu met een hoop kosten te laten zitten.
We proberen ons in te dekken tegen het onverwachte dat misschien wel nooit komen gaat. Behoefte aan zekerheid.
Dat is ook de reden dat ik over ruim een half jaar toch weer winterbanden zal laten monteren. Je weet immers toch maar nooit wat voor een weer het wordt.

2 reacties op Winterbanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *