Zichtlocatie

We zijn op weg naar het hoge noorden. Een weekendje naar blogneef en zijn censor (zie www.dossiermoddergat.nl) die daar aan de uiterste rand van Nederland een huisje hebben. We rijden in twee etappes. De eerste brengt ons tot Meppel. Daar zullen we neef en zijn echtgenote treffen.Ik ben nog nooit in Meppel geweest. Maar ook nu kan ik nog niet zeggen dat ik er geweest ben. Iemand ergens oppikken, dan kun je toch niet echt bezoeken noemen.
We krijgen een rondleiding door de Meppeler schouwburg. Daar heeft de censor iets mee van doen. Het verrast mij, dat heldere zaaltje met ruim 500 plaatsen. Rood pluche en toch niet oubollig. En allemaal prima zichtlijnen.
Na een kopje thee rijden we verder. Het valt ons op dat heel Nederland, waar je ook bent, steeds minder op zich zelf gaat lijken. Een angstwekkende eenvormigheid langs de snelwegen. Op steenworpafstand van die wegen staan onontkoombaar bedrijfspanden en nog eens bedrijfspanden. Op zichtlocaties heet dat in makelaars- en projectontwikkelaarstaal. Wij vragen ons af waar dat rare woord vandaan komt. Betekent dat je van de snelweg af die panden kunt zien? In de meeste gevallen hebben zij de plaats ingenomen van akkker- en weideland en daardoor het uitzicht fiks verpest. Wat ons betreft kunnen ze die gebouwen beter op uit-zichtloc aties neerzetten. Want de meest onderkomens zijn nu ook niet van een dergelijkearchitectonische schoonheid dat ze een verrijking van het landschap vormen. Soms is er naar zo’n gebouw geen ontsluitingsweg te ontdekken en staat het als een vreemd decorstuk in een zompig landschap. Zichtlocatie is volgens mij dan een eufemisme voor nauwelijks te bereiken. We passeren een hoge uitkijktoren. Als je het dan toch over zichtlocaties wenst te hebben, dan is dat er pas eentje. Geen gebouw in de buurt te bekennen, niets hindert je uitzicht. Het Friese landschap ligt aan je voeten. Maar er is geen afrit. Sterker nog, we mogen er met 130 km/h langs razen.
We zijn in het noorden om vogeltjes te spotten. Uitgerust met zware kijkers. Als ik vanochtend het gordijn van ons B&B openschuif hangt er een fikse mist over het land. Niks geen zicht, op geen enkele locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *