Ziek

Hoe ziek is Nederland? Ik ga er gemakshalve van uit dat ons land ziek is, maar hoe erg de patiënt er aan toe is, kan ik moeilijk zeggen. Soms wordt er erg luchtigjes over gedaan, dan weer hoor ik alleen maar verhalen vol onheil en rampspoed. Nu moet je mededogen hebben met een zieke. Het is zelfs een van de werken van barmhartigheid, de zieken bezoeken. Met weemoed denk ik geregeld terug aan de tijd dat ons land nog kerngezond was. Dat de verbeelding aan de macht was en dat we een gidsfunctie hadden. Goed,  misschien iets te eigenwijs, soms zelfs wat te betweterig, maar in ieder geval op het oog kerngezond en een zekere vitaliteit uitstralend. Toen het spreiden van kennis, macht en inkomen nog oogmerk was en niet vervangen door domheid, grootspraak en graaizucht.
In mijn ochtendkrant staat op de voorpagina vandaag een soort medicijnkist getekend. Achtenveertig vakjes met evenveel pillendoosjes en medicijnflesjes met daarop de namen van de politieke partijen. Oude en bekende namen maar ook voor mij heel veel nieuwe namen. Weliswaar tot de verbeelding sprekend, maar waar de mislukking ook al aankleeft. Partij van het Noorden 0f Partij voor Mens en Spirit. En wat te denken van Wilhelmus van Nassauwe, de  P.v.d.M. en alle overige aardbewoners. Ook mooi, maar niet op mijn stem kunnen rekenen de Partij Onze Nederlandse Samenleving, Politiek Correct of de IQ-partij. Het is nog maar de vraag of al die partijen wel aan de verkiezing mee gaan doen , want waar haal je 600 handtekeningen of de borgsom van € 11.250 vandaan zodat de Kiesraad je registratie kan omzetten in een werkelijke vermelding op het stembiljet.
Nederland is ziek. Maar of de oude en nieuwe partijen voor genezing kunnen zorgen? Het is al te laat voor preventie. Daarom zijn sommige namen ook slecht gekozen. Ooit kreeg ik een vaccinatie tegen DPK. Difterie, polio en kinkhoest. Heeft geholpen. Maar ik ben bang dat Brinkmans DPK de boel  niet beter zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *