Zon-dagen

Zonovergoten dagen. Dagen waarop Nederland zich zelf uitlaat. Het begon een paar dagen geleden. De dodenherdenking had al mooi weer. Nu kan ik mij geen dodenherdenking herinneren waar het geen mooi weer was. Ik mocht er in mijn arbeidzaam bestaan een aantal organiseren en liep vooraan in de stille tocht door de stad naar de herdenkingsplaats. Ik bepaalde het wandeltempo, zodat we niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat aan kwamen bij het standbeeld waar de kransen gelegd gingen worden. En ik kan mij niet anders heugen dan dat het zacht was. Zacht en stil. Twee minuten zonder autogeraas op het normaal zo drukke verkeersplein.
Bevrijdingsdag. Op naar Wageningen, de stad waar op die dag meer dan uitbundig gevlagd wordt. In de stad waar ik woon is er maar aan een enkel huis een vlag uitgestoken. Een schamel gezicht. Flatgebouwen in Wageningen lijken een waterval van rood-wit-blauw. Daar wordt Bevrijdingsdag nog met een hoofdletter B gevierd en met parades en een fikse file voor dat je de stad in kunt rijden. Ik ga niet voor de bevrijdingsherdenking, maar naar een verjaardag. Er is geen aparte verjaardagsvisite-route. Ik sluit mij aan in de file en kom meer dan 20 minuten later dan gepland bij de verjaardagstaart en felicitatie. Geen wolkje aan de lucht. Alleen wat helikopters en wat vliegtuigen uit de oorlogstijd. We zitten in de tuin De zon brandt op mijn bolletje. Petje vergeten.
Zondag. Al weer een strak blauwe hemel. Een fietsrondje. Heel Nederland bakt niet alleen, heel Nederland fietst ook. Ik denk er aan mijn zomerpetje op te zetten. Gade vindt mijn winterpet ook een zomerpet. Ik niet. Als we uitgefietst zijn op naar de verjaardag van de partner van Dochterlief. Ik snoep te veel van de smakelijke hapjes. Zoveel dat ik mijn pannenkoek die Gade en ik ‘avonds midden in het bos eten niet helemaal op kan. Gade eet mijn restje. Ik betaal voor mijn onmatigheid. Te vol, te veel, te moe. Vroeg naar bed. Het dagelijkse stukje schiet erĀ  bij in. Ik slaap voordat ik mij daar druk over kan maken. De zon gaat onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *