Zwart

Alhoewel daar geen enkele directe aanleiding toe is, kom ik vanmiddag in de pauze  van mijn koorrepetitie in gesprek met een van de koorleden. Op de een of andere manier komt de komende intocht van Sinterklaas ter sprake. Dit jaar zal de Goedheiligman niet per stoomboot, maar per stoomtrein aankomen. Apeldoorn, de plaats die Sint dit jaar voor zijn aankomst heeft uitgekozen is moeilijk over water te bereiken en beschikt niet over een haven die geschikt is voor de jaarlijkse ontvangst. Het sinterklaasfeest is omhangen met tradities, waarvan sommige leiden tot heftige discussie, zeker als het om de kleur van de assistent van de Sint. De stoom kwam bij de gesprekken daarover bij de voor- en tegenstanders van een al dan niet Zwarte Piet bijkans uit de oren. Zwart kon niet meer volgens de tegenstanders die er sporen van al dan niet verdekt racisme en verheerlijking of tenminste vergoelijking van de allang afgeschafte slavernij in zagen. Voorstanders van Zwarte Piet moesten niets hebben van regenboogpieten, zelfs roetveegpieten  konden en kunnen in hun ogen geen genade vinden. TRADITIE en IDENTITEIT waren woorden die in chocoladeletters op hun spandoeken geschreven stonden. Spandoeken waarmee zij toegangswegen blokkeerden zodat de betogers de intocht niet konden bereiken en verstoren.
Tot mijn verbazing heb ik weinig commentaar gehoord op de keuze voor Apeldoorn als aankomstplaats en lijkt de roetveegpiet de standaardpiet te worden, in ieder geval bij de tv-intocht. Tradities blijken dus wel degelijk met de maatschappelijke ontwikkelingen mee te kunnen buigen.
Van de ander kant is het zo dat blackfacing zelfs met terugwerkende kracht in het verdomhoekje terecht is gekomen. Van een goede vriendin uit Zuid-Afrika kreeg ik te horen dat  de Jip en Janneke-boeken met de zwart-wit-tekeningen van de Fiep Westendorp eigenlijk niet door de beugel konden. Zwart geschminkte of getekende gezichten zijn daar uit den boze. Voor mij is dat een bruggetje te ver. Roetveegpieten en stoomtreinen in plaats van stoomboten vindt ik prima, maar Jip en Janneke beschuldigen van blackfacing?
Het gesprek met mijn  koorlid eindigt met de constatering dat de beide partijen elkaar niet de zwartepiet moeten toespelen.

2 reacties op Zwart

  1. Jettie schreef:

    Mag je nog wel ‘schaken ‘ of ‘ dammen’ met je kleinkinderen? Zwart tegen wit of , nog erger, wit tegen zwart?🙃😞

  2. Rein Verdijk schreef:

    Zebraatje vraagt aan zijn moeder: “ben ik nu een wit zebraatje met zwarte strepen, of een zwart zebraatje met witte strepen?”….. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.