Zwartepieten

Ik vind het maar gezeur, die jaarlijks terugkerende discussie over het bestaansrecht van Zwarte Piet. Mijn mening is duidelijk: Zwarte Piet moet blijven. Niks geen alternatieven als regenboogpieten. Zou ook niet weten hoe die in een goed sinterklaasverhaal te passen of het zou moeten zijn dat de paashaas met zijn mand met gekleurde eieren in de schoorsteen was gestruikeld en toen de Pieten er een paar maanden later door heen klauterden om de cadeautjes te brengen zij in plaats van door roet door de gekleurde eierstruif werden geverfd. Toegegeven, een ongeloofwaardig verhaal, maar de geloofwaardigheid schuilt in de bereidheid van de toehoorder. Zoals met het hele sinterklaasfeest.
Mijn lijfblad roept vandaag op de voorpagina op tot een pietenreferendum. Je reinste onzin natuurlijk. Referenda werken niet en dacht je nou echt dat Sinterklaas zich iets gelegen zou laten liggen aan de uitslag van een NRCnext-referendum? De Sint is zo heilig en voornaam, die neemt zijn eigen beslissingen en ik zie hem nog geen afstand doen van zijn donkere vriendjes.
Wat mij verbaast in de hele discussie is dat het kaartspel zwartepieten buiten schot blijft. Van geen enkele kant heb ik de oproep gehoord dit nobele spel te verbieden. Voor degene die het niet kent of de regels vergeten is: uit een stok kaarten verwijdert men de klaveren boer en de kaarten van 2 tot en met 6. De 31 overgebleven kaarten worden verdeeld onder de spelers, paren worden open op tafel gelegd en men trekt om beurten bij elkaar een kaart. Uiteindelijk blijft er een speler over met de schoppenboer: de zwarte piet. Met een beroete kurk wordt zijn of haar neus zwart gemaakt. Mijn kinderen vonden destijds het krijgen van die zwarte neus het hoogtepunt en dat verzoende hen met het feitelijke verlies van het spel. Het zal niet lang duren en dan komt er uit verdachte hoek de oproep het spel te verbieden. Wat er dan moet gebeuren met de aan het spel ontleende uitdrukking ‘elkaar de zwarte piet toespelen’, ik zou het niet weten. Zal ook wel verboden moeten worden. De politiek zou een stuk saaier worden, want dat is toch 80% van de bezigheden daar. Laat maar. Ik blijf bij mijn opvatting Zwarte Piet moet blijven en zwartepieten ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *