Afwas

Het in- en uitruimen van de vaatwasmachine is een van de weinige dingen die ik doe in het huishouden. Goed, ik bereid vaak ook het avondeten voor en zet ’s ochtends mijn kopje koffie. Maar dat laatste behelst niet meer dan het zorgen dat het waterreservoir vol is, een koffiepad in het machien zit en het drukken op een knopje. En ja, natuurlijk niet vergeten het kopje op de juiste plaats neer te zetten. Als je dat zo opschrijft toch nog een heel werk. Groot huishoudelijk werk als stofzuigen,vloeren dweilen en ramen zemen laat ik graag over aan onze poets  die met enige regelmaat het hele huis op zijn kop zet en klaagt over de haren van Harrie en de spinnen die sinds zij van tijd tot tijd bezig is een onrustig bestaan leiden.
Maar de afwasmachine is dus vaak mijn terrein. Ik zet er de vuile borden in, kopjes en schoteltjes en wat dies meer zij. Ik mag zeggen dat ik daar inmiddels enige bedrevenheid in heb ontwikkeld. Als de beide laden vol zijn, het messen- en vorkenrekje gevuld, kan de boel gaan draaien. Dan is het een kwestie van het schoonmaakmiddel in het juiste vakje deponeren, op twee knopjes drukken, de klep dicht doen en draaien maar. Normaal hoor ik dan het geruststellende stromen van het water en weet dan dat ik over een ruim uur een blinkende vaat in de diverse kasten (borden bij borden, kopjes bij kopjes) terug kan zetten.
Vanochtend zet ik het ontbijtbordje in de machine en denk de boel aan gang te zetten door op de beide knopjes te drukken en de klep dicht te doen. Het enige wat gebeurt is piep-piep-piep. Dat geluid klopt niet. Klep open, ik druk op alle voorhanden zijnde knopjes, herhaal die handeling meermalen. Niets, slechts piep-piep-piep. Ik zoek in het kastje met handleidingen en vind die van het gasfornuis, de oven, de ijskast, de telefoon, maar niet die van de vaatwasmachine. Dan herinner ik mij dat een monteur ooit zei het filter na te kijken. Ik draai het filter los,maak het schoon en plaats het terug. Ik druk weer op de knopjes, sluit de klep en hoort, het water stroomt!
Ja, je maakt wat mee op zo’n ochtend.

Eén reactie op Afwas

  1. Maria schreef:

    Ha Jan.

    Heb je in de gaten dat je vandaag op de kop af 7 jaar aan het bloggen bent?

    Gefeliciteerd met deze verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *