Zegeltjes

Bankzegels. Zo heetten de eerste spaarzegels die ik mij herinner. Kleine groeen zegeltjes die je kreeg bij de kruidenier of een andere aangesloten middenstander. Als je spaarkaart vol was bracht dat een gulden (ƒ 1,00), of misschien wel een rijksdaalder (ƒ 2,50) op. Dat weet ik niet meer precies. Naast de kleine zegeltjes had je zegels van groter formaat die 50 kleine zegeltjes waard waren en bijna een hele pagina van het spaarboekje in beslag namen. Je kwam spuug tekort als je zo’n reuze zegel in moest plakken. En dan die vieze smaak van de lijm die nog lang aan je tong bleef plakken. En toch vond ik het een feest als mijn moeder vroeg of ik de zegeltjes wilde inplakken. Ik deed keurig mijn best om ze zo recht mogelijk in het boekje te plakken en nog voel ik dat tevreden gevoel als er weer een boekje vol was.
Ik weet niet zeker of ik dit verhaaltje van zegeltjes plakken historisch wel juist situeer. Misschien was het wel veel later in de tijd en maak ik mijzelf en mijn moeder onterechte hoofdrolspelers in dit sfeerbeeld van de jaren ’50. Wel weet ik zeker dat er winkeliers waren die niet uit zichzelf de zegeltjes gaven, maar waar je er expliciet om moest vragen. Met kennelijke tegenzin overhandigde zij dan de bij het bedrag horende aantal. Een zegel bij elk dubbeltje, kwartje gulden? Ik zou het niet meer weten, maar zegeltjes horen onlosmakelijk bij het guldentijdperk.
Toen ik in 1993 naar mijn huidige woning verhuisde, heb ik nog een aantal jaren de zeer buurtgebonden spaarzegel mee gemaakt. De daalder, uitgegeven door winkeliers aan de Daalseweg. Maar ook dat zegeltje verdween.
Vandaag was ik bij mijn slager. Hij was bij een spaarsysteem aangesloten dat failliet ging. Vraag mij niet hoe een spaarsysteem failliet kan gaan.  Vandaag werd ik geïntroduceerd in het nieuwe systeem. Niks geen zegeltjes, maar alles via de computer. Mijn mailadres is nu ook een spaarpotje geworden. Ik heb al 481 Piggy-punten, goed voor een fles wijn of olijfolie of een koeltasje met koelelement. Dat vertelt mij mijn eigen beveiligde Piggy-spaarsite.
En toch mis ik een beetje de smaak van zegeltjeslijm op mijn tong.

1 reacties op Zegeltjes

  1. Maria schreef:

    Ik heb eind 1984, begin 1985 nog de hoofdprijs met de Daalderzegeltjes gewonnen. Als je in december je boekjes inleverde kreeg je een lot. Met dat lot won ik de hoofdprijs. 1000 gulden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *