Besteklade

De verkoper legt ons omstandig de voordelen van een aparte besteklade in de vaatwasmachine uit. Deze vinding van Miele, waarvan het patent zojuist verlopen is levert maar liefst 14% meer ruimte in de machine op. Gade en ik zijn niet erg onder de indruk. De afgelopen 10 jaar heeft onze trouwe Bosch zonder lade maar met een bestekbakje ons uitstekend gediend. Tot voor een paar dagen. Of eigenlijk al iets langer liet hij het afweten. Hij maakte niet meer zo schoon als zou moeten, droogde wat minder leek het en soms was het of hij met koud water waste. Bovendien liep de wastijd op tot meer dan drie uur.  Afgelopen donderdag kwam de monteur aan huis.  Zijn verschijnen straalde een grote vaatwasmachineautoriteit uit. Heel snel werden panelen losgeschroefd, relais zichtbaar gemaakt. Dat leek op het oog in orde. Meetapparatuur erbij, ampèremeters. En daar waar die tot grote hoogten hadden moeten uitslaan bleven ze nu staan op een bedroevend laag getal, zo laag dat als het een eindexamencijfer was geweest zelfs een wat meelevende leraar er geen voldoende van had kunnen frauderen. Het oordeel was dan ook onverbiddelijk. Het labyrint, ja dat blijkt ook in een vaatwasser te zitten, was verstopt en dan krijgt ie te weinig water en verwarmt niet meer. En dan is het einde machine, legt de autoriteit uit. Logisch toch. Ik knik net of ik het begrijp.
Twee dagen later staan we in de winkel. Een keur aan vaatwasmachines. Losstaand, deels geïntegreerd, volledig geïntegreerd. Bij ons  hoort een volledig geïntegreerde. Had ook niet anders verwacht in zo een fijn afgestemde keuken. En dan zijn er die met die fantastische besteklade. Heeft de verkoper thuis ook. Ideaal  en 14% meer ruimte. Er is ook een Bauknecht. In de aanbieding, maar zonder besteklade, gewoon met een bestekbakje.  Dan ontwaar ik  de vaatwasmachineautoriteit die donderdag bij ons was en nu ook als verkoper actief is. “Prima machine”, is zijn antwoord op mijn niet uitgesproken vraag, “Zoiets als u had.”  De keuze is dan snel gemaakt. In de ogen van de verkoper die het zo had met besteklades zie ik een lichte teleurstelling. Maar ja, niet iedereen is een vaatwasmachineautoriteit.

1 reacties op Besteklade

  1. Wim van Dam schreef:

    Hoi Jan, bij eerste lezing vroeg ik me af wat een klade wel zou zijn. Maar al gauw werd duidelijk dat de beste klade een lade is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *