Binnenmelk

Nog niet zo lang geleden hoorde ik op de radio het woord ‘binnenmelk’ voorbij komen. Binnenmelk zou dan de melk zijn van koeien die het hele jaar binnen staan en de sensatie van het zelf grassprietjes uit de klei trekken missen. Dat zou koe-onwaardig zijn.
In mijn supermarkt heb ik nog geen pakken gezien met daarop de aanduiding dat het binnenmelk is. Ik vraag me ook af of je het verschil zou kunnen proeven en nog meer vraag ik mij af of Campina of andere merken een aparte productielijn hebben voor binnenmelk en buitenmelk. Zoals je bij een benzinestation aparte tanks hebt voor super en normaal of hoe dat tegenwoordig ook heet.
Ook nog niet zo lang geleden was Dochterlief op theevisite. Dochterlief is heel geleerd en weet alles van koeien. Soms moet ze zelfs naar verre buitenlanden om daarover te vertellen. Aan mijn keukentafel komt het gesprek op binnenmelk. Ik ben lang niet zo geleerd als Dochterlief, dus misschien vat ik haar woorden wel onzorgvuldig samen. Zij vindt het gedoe over binnenmelk volmaakte onzin. Natuurlijk is het een mooi gezicht; een groene weide met daarin rood- en zwartbont al dan niet gehoornd melkvee. Zij weet dat heel veel koeien helemaal niet naar buiten willen en als ze de keuze hebben in een mooie open loopstal in de lommer te liggen herkauwen of puffend van de hitte onder een strakke zon zonder schaduwplekje in de wei zo’n koe het ook wel weet. Een koe is niet zo van zonnebaden. We plakken veel te veel onze menselijke maat op het dierenwelzijn. Bovendien weet Dochter te vertellen dat buiten en binnen maar relatieve begrippen zijn. In open loopstallen staan koeien niet meer geketend. Zij bepalen hun eigen tempo van vreten, herkauwen en gaan uit zichzelf naar de melkrobot en kunnen in hel veel gevallen ook zelf nog een ommetje in de aanpalende weide maken. Zo’n aanpak is vast ook nog een kwestie van productieverhoging, maar komt de koe ten goede.
Binnenmelk, buitenmelk, stalmelk, weidemelk. Hoe dan ook de witte motor. Melk is goed voor elk leerden we vroeger. Misschien is dat nog wel zo. Sommigen willen ons doen geloven dat melk goed voor elk is, behalve voor de koe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *