Koper

Ik erger me geregeld aan het dedain waarmee er vandaag de dag over kunst en cultuur gesproken wordt. In de meest neerbuigende zin gaat het over linkse hobby’s, eliteclubjes en veel geld voor weinig effect. “Onze” belastingcenten die vergooid worden aan mensen die het best zelf kunnen betalen. Het lijkt bijna van een soort fermheid te getuigen om kunst en cultuur af te doen als nutteloze randversiering van een door geld- en graailust gedreven maatschappij waarop flink bezuinigd kan worden.
Gade werkt bij een instelling die fors op de pijnbank ligt als het om cultuurbezuinigingen gaat. Zij heeft daarover een brandbrief gezonden naar haar netwerk. En die brief is aanleiding voor omroep Gelderland eens verder met haar te praten. Nu is praten met de media, zeker radio en televisie, een zaak van korte items en snellen quootjes. Van een echt gesprek is geen sprake en tijd om maar even de diepte in te gaan wordt niet gemaakt. Past niet in het format. Afgelopen zondagochtend vergezel ik haar naar het repetitielokaal van een brassband, waar de Omroep Gade zal interviewen over de op handen zijnde bezuinigingen. De brassband staat dan voor de duizenden amateurkunstenaars die direct of indirect door de provinciale bezuinigingen zullen worden getroffen. De Omroep is meer dan twee uur bezig voor een itempje van amper 2 minuten. Gade wordt minutenlang geïnterviewd. In de montage blijft daar een handvol secondes van over.
Ik mag die twee uur toehoorder zijn bij de repetitie. Prachtige kopermuziek. Zondagochtend blaosmuziek. Hoor gedreven muzikanten en zie een stimulerende dirigent. Kopermuziek, het lijkt of die rechtstreeks bij me binnenkomt, van het hart van de muzikant naar dat van mij.
En dat zou een linkse hobby zijn? Daar kan zonder visie op bezuinigd worden? Ooit was in dit land de verbeelding aan de macht. Nu zijn we in de handen van de rekenmeesters en boekhouders gevallen. Het itempje in het nieuws sluit af met de veelbetekenende zin dat de gedeputeerde niet wilde reageren op de aangekondigde bezuinigingen. Hoezo dedain.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *