Bloed

Er moet weer eens bloed geprikt worden. De praktijkassistente wil vrijdag weten hoe het er met mij voorstaat, dus dan moet er bloed geprikt worden en een plasje ingeleverd. Ik vind het toch altijd weer een wonder wat ze, de medische en paramedische stand, allemaal uit mijn bloed kunnen aflezen. Ik schik mij altijd braaf naar wat de medische gezagsdragers van mij willen, dus in alle vroegte naar de prikpost. Vroegte, want er moet nuchter geprikt worden. De prikpost is ondergebracht in een bejaardentehuis, al zal dat tegenwoordig wel weer anders genoemd worden, een woonzorgcentrum of zoiets. Vroeger liet ik mij ook wel eens prikken in de prikpost in de wijkapotheek, maar daar waren de wachttijden aanzienlijk. Hier is nooit iets te doen. Nu hoef ik alleen maar kort te wachten op de prikzuster, die even een kopje koffie voor haarzelf aan het halen is. De prikzuster straalt weinig arbeidsvreugde uit. Met een kort knikje noodt zij mij binnen. “Waar gaan wij prikken, links of rechts?”, vraagt ze als ik in de comfortabele prikstoel heb plaats genomen. Nou weet ik dat de participatiemaatschappij niet meer te stuiten is, maar ik geloof toch niet dat wij gaan prikken. Zij prikt. Ik word geprikt. “Links”, antwoord ik en laat het belegen grapje dat dat sowieso mijn voorkeurskant is maar weg omdat ik vermoed dat het aan haar niet besteed is. Nors type. En nee, ik hoef van haar geen vuist te maken, liever niet zelfs, want dat prikt ook pijnlijker. Door die vuist wordt mijn ader een elastiekje, legt ze uit. Ik knik begrijpend, maar het verband tussen mijn vuist en een elastieken ader ontgaat mij. Interesseert mij ook niet, het is nog geen half negen.
Vakkundig worden vier buisjes bloed afgetapt. Diep donkerrood liggen daar vier buisjes, die alles wat er van mij op gezondheidsgebied te weten valt, bevatten. “Over drie werkdagen liggen de gegevens bij uw huisarts.” Ik wens haar nog een prettige dag. Ik krijg een hoofdknikje terug.
Vrijdag zal ik horen welke waardes te hoog zijn, welke te laag. Misschien zijn er ook wel een paar goede bij. Ik voel me overigens prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *