Jury

Ik kan me niet meer herinneren of ik ooit eerder in een jury zat. Mocht dat het geval zijn geweest dan heeft dat zo weinig indruk op mij gemaakt dat er niets is van blijven hangen. Dus laten we voor het gemak maar aannemen dat ik gisteravond voor het eerst deel uitmaakte van zo’n college, een drieschaar die bepaalde of “De winnaars” of “Altijd te laat” uiteindelijk met de prijs ging strijken, een kroegentocht ter waarde van € 250,-.  Die twee namen staan voor twee teams van eerstejaars die zich hadden ingeschreven voor de tweede voorronde van de cursus “Nuilen feur beginners”. Die cursus, die eigenlijk geen cursus is, is ontsproten aan het brein van Nijmeegs nachtburgemeester Angela Verkuijlen. Zij wil door die cursus het Nimweegs weer eens onder de aandacht brengen en stort zich vol ijver en enthousiasme op haar missie. Je zou haast zeggen dat haar inzet een betere zaak waardig is, ware ik zelf niet zo behept met de liefde voor het Nimweegse dialect, waar geen z of v lijkt te bestaan maar alleen een s of f en de e een lekker lang gerekte èè wordt.
In de jury wordt ik geflankeerd door Roeland van Hout, hoogleraar dialectologie en Hennie Linders, een echte Nimwegenäör, meer nog N.E.C.-er, ook al woont hij in Weurt. We hebben het niet zwaar als jury. De meeste onderdelen jureren zich zelf, wij komen alleen maar in het geweer als de uitspraak en het nuil-gehalte beoordeeld moeten worden.
De studenten doen hun best, heel erg hun best, maar weten toch maar weinig Nijmeegse wijken op de kaart van de stad op de juiste plek te zetten. Beter gaat het hen af met de quizvragen, veelal geënt op de Nijmeegse actualiteit.
Tegen het eind wordt het nog spannend. De teams ontlopen elkaar maar een puntje. Wij moeten ze beoordelen op de nuilkwaliteit van een van hun leden. Half en half spreken we af het te laten aankomen op een ex aequo. Maar het verschil in nuilgehalte is te groot om met ons oordeel te marchanderen. Of zoals Hennie Linders het zegt: “We sien Sepp Blatter nie!” Nomen est omen. “De winnaars” winnen. Mijn spraakknop gaat weer in de ABN-modus.

1 reacties op Jury

  1. Lina schreef:

    Yvonne Moore – What an awesome God we serve, through you (Jo) and TK he has created three beautiful man children. These pictures are lovely and display the love that your family share for each other.Thank you for sharing and may your family continue to be blesved.Lose you all,VonPS The photography is amazing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *