Blue Monday

Vandaag zou het dan blue Monday zijn. De meest deprimerende dag van het jaar. Een dag die vooral geschikt zou zijn om maar in bed door te brengen en het leven het leven te laten. Via een ingewikkelde en wetenschappelijk volstrekt niet steekhoudende formule zou een professor van de universiteit van Cardiff een jaar of wat geleden deze dag verzonnen hebben. De universiteit heeft zich van de opvattingen van de professor gedistantieerd. De formule houdt rekening met verschillende factoren zoals het weer, de schulden die iemand heeft, het salaris, hoe lang geleden het kerstmis was, of de goede voornemens nog recht overeind staan, het motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen.  Al die data heeft de professor in een potje gedaan, door elkaar gehusseld en dan blijkt voor 2015 vandaag er uit te komen als de meest deprimerende dag. Ook voor de komende jaren is  al bepaald wanneer het blue monday is. Als oprecht A-mens heb ik weinig op met formules. a²+b²=c² was nog net aan mij besteed, maar meer complexe vergelijkingen en formules ontsnapten al snel aan mijn bevattingsvermogen. Zo laat ik mij ook weinig gelegen liggen aan de formule van de Cardiffse hoogleraar. Ik voel zelf wel wanneer ik mijn eigen blue Monday of Thursday of misschien zelfs wel Sunday heb. Kan me ook niet voorstellen dat voor de hele mensheid de zelfde dag de meest deprimerende zou zijn. Net zo als ik alleen maar grote en veel vraagtekens heb de de horoscopen in tijdschriften. Horoscopen die ik ondanks die vraagtekens toch lees en er mij vervolgens niets van aantrek. Net als van deze 19 januari, blue of niet.
Blue Monday mag overigens in het geheel niet verward worden met de puur Nederlandse blauwe maandag. Dat staat voor een korte tijd, eventjes. Kijk maar wat Onze Taal daarover geschreven heeft.
En mocht er iemand zijn de wel gelooft in blue Monday, er is een troost. Blue Monday duurt hoogstens een blauwe maandag.

1 reacties op Blue Monday

  1. Anna schreef:

    Een Mooie A.-mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *