Boeren

Als ik mijn dochter vanmiddag opbel verwacht ik als zij opneemt het geroezemoes te horen van een overvol Haags Malieveld en het gebrom van honderden tractoren. Maar ik hoor alleen maar haar stem die mij wat verbaasd vraagt waarom ik haar bel. Ik vertel haar dat ik aan het kijken ben naar het extra lange tv-journaal over de boerenprotestmanifestatie en dat ik min of meer verwacht had dat zij daar ook wel bij zou zijn. Dochterlief doceert op de Hogere Agrarische School en ik hoor van haar dat zij daar druk doende is en geen tijd heeft om naar Den Haag daarvoor af te reizen. Komt waarschijnlijk ook omdat zij naar haar zeggen  van mij niet het demonstratie-gen heeft meegekregen. Nou vind ik dat gen bij mij ook niet al te sterk aanwezig. Ik heb ooit meegedaan aan de anti-kernwapendemonstratie in Amsterdam en Den Haag en een schreeuwtocht tegen de cultuurbezuinigingen van Halbe Zijlstra (wat doet die man tegenwoordig eigenlijk?), maar dat is dan ook wel.
Intussen hoor ik op de tv dat de minister Schouten toezegt dat er onder haar bewind nooit sprake zal zijn van een halvering van de veestapel. Mooie loze toezegging, zeker als Gade, die mee kijkt, opmerkt dat met 49% verkleinen de minister haar belofte ook gestand doet.
Ik ben geen boer maar hoor van Dochterlief geregeld dat deze bedrijfstak wordt getroffen door steeds wijzigende regels en voorschriften die het bijna onmogelijk maken om ook maar een enigszins renderend bedrijf te kunnen runnen. En dat de concurrentie vaak moordend is door de invoer van goedkopere producten van elders. Het culmineert in de oproep van een van de protesterende boeren om Nederlandse waar te kopen. Wilders staat boven op een tractor glunderend de meute te overzien en ruikt politiek gewin.
Ik lees dat de manifestatie afgelopen is en dat er verkeerschaos wordt verwacht. De boeren zullen blijven strijden om het negatieve beeld van dierenmishandelaars en milieuvervuilers dat andere activisten via de media van hen schetsen, te nuanceren. Ik kan mij de ergernis van de boeren goed indenken. Boeren verdienen beter!
Ik heb het telefoongesprek met mijn dochter dan al beëindigd met  “Ich bin ein Boer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *