Bosrand 9 24-uursdienst

Ik verliet u gisteren terwijl het heftig regende. Normaal heb je van regen alleen last als je buiten bent, maar hier in Dwingeloo, waar het de natste maand ooit blijkt te zijn, ligt dat anders. Zoveel hemelwater is het riool te machtig. Komt waarschijnlijk ook door dat het hemelwater zich via de dakgoten en regenpijpen een uitweg naar het riool zoekt. En in die dakgoten heeft de smurrie van bladeren opgehoopt. De heftige regen spoelt die smurrie mee het riool in en zorgt daar voor een onneembare barrière. Het water kan dan niet anders dan door het doucheputje omhoog komen. Dat doet het in het weekend voor de tweede keer. Vrienden uit Nijmegen op doorreis naar hun vakantieadres arriveren en met hen ook nog weer een fors regengebied dat vooral het noord-oosten van het land treft. En daar zijn wij nu net. Langzaam loopt de badkamer weer onder. Gade en de vriend beijveren zich om het omhoog komende water naar buiten te zwiepen. Het is letterlijk dweilen met de kraan open, maar hun dapper pogen heeft succes. De wateroverlast blijft beperkt tot de badkamer. Deze is even buiten gebruik, de verre bosrand biedt soelaas. De lokale loodgieter belooft maandagochtend vroeg er te zijn.
Hij is er! En legt het aansluitpunt tussen de privé-riolering en de gemeentelijke voorziening, 60 centimeter diep, bloot. Het is duidelijk dat het euvel zich op eigen grond bevindt. De loodgieter, 80 jaar ervaring, van vader op zoon, spoelt de buizen door. Proppen smurrie worden los gespoten, langzaam vat in mij de hoop post dat douche en toilet weer gaan functioneren. Dat blijkt zo te zijn. 80 jaar ervaring, daar kan geen verstopt toilet tegen op.
Tevreden drinken we, als alles opgeruimd is, koffie. De loodgieter vertelt over zijn bedrijf en over de mevrouw die ooit midden in de nacht, het was 00.39 uur hem opbelde dat zij geen warm water kreeg bij het poetsen van haar tanden en vond dat hij direct moest komen omdat hij een 24-uursdienst zou hebben. Dat klopte naar zijn zeggen ook. Binnen 24 uur zou hij bij haar zijn! Hij besluit zijn verhaal met de opmerking dat je geen slaaf van je werk moet worden. Wijze woorden voor vakantievierders.
Voor de zekerheid gooit hij het gat bij het rioolputje nog niet helemaal dicht. Voor het geval dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.