Brusselmans

Ik heb nog nooit iets van Herman Brusselmans gelezen. Is er gewoon niet van gekomen. Terwijl er toch keuze in overvloed is. Meer dan 60 romans. Ik zou ook niet weten waarom ik er nooit toe gekomen ben een boek van hem aan te schaffen. Misschien weerhielden zijn optredens in ‘De Week Draai Door’ mij wel. Ik vond hem een schreeuwerige poseur en en zijn optreden nodigde mij niet uit om de schrijver in Brusselmans te gaan ontdekken. Ik heb niets tegen Vlamingen. Integendeel. Lanoye, Mortier, Lampo, Claus, Verhulst zijn zeer aan mij besteed. Maar aan Brusselmans ben ik nog nooit toe gekomen.
Gisteravond kon ik straffeloos weg zappen bij de uitzending van Andorra-Nederland. De wedstrijd  was van het zelfde formaat als het stadion waar die gespeeld werd en zo kwam ik na ‘Puberruil’ bij ‘De week van Filemon’ terecht en volgde diens ontmoetingen met Herman Brusselmans. “Als er een camera op je gericht is, speel je altijd een rol”, zei Brusselmans. Maar nu zag ik geen zich zelf overschreeuwende aansteller. Hij vertelde dat de redactie van een programma hem vaak aanmoedigde te scoren. Scoren daar ging het om. Alles voor de kijkcijfers. En dat liet hij zich tot nu altijd aanleunen en werkte er van harte aan mee. En dit alles ter stimulering van de verkoop van zijn boeken. Het was geen larmoyant verhaal, maar het liet een andere Brusselmans zien. En het vertelde ook nog van een eeuwig lijkende liefde voor zijn Tania. Identificatie te over.
Zoonlief komt op de ochtendkoffie. Nee, hij heeft het programma niet gezien. Ja, hij kent Brusselmans goed. Hij heeft heel veel, zo niet alles van hem gelezen. En hij waardeert hem. Het is niet allemaal wereldliteratuur, maar onderhoudend is wat op het minst gezegd kan worden. Vandaag of morgen zal hij wel een boek komen aanreiken. Zal ik kennis kunnen maken met het werk Brusselmans.
Na de uitzending van Filemon heb ik mijn beeld van Brusselmans al bijgesteld. Ben benieuwd hoe dat na het lezen zal zijn. Op wie lijkt de schrijver het meest? Op die uit DWDD of op de gesprekspartner van Filemon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *