Celibaat

We hebben het niet over en kwestie van vandaag of gisteren. Al in het jaar 306 als in de toenmalige Spaanse stad Elvira een aantal bisschoppen voor een synode bij elkaar is vragen zij in canon 33 aan alle gehuwde geestelijken een leven in onthouding. Het is het oudste canon dat het celibaat oplegt. En sinds die tijd is de celibaatskwestie steeds weer onderwerp van gesprek geweest en heeft het tot grote controverse geleid, tot afsplitsingen en verhardende discussie. En steeds weer werd duidelijk dat ervan bovenaf weinig ruimte was om letterlijk en figuurlijk van gedachten te wisselen. Geestelijken hoorden celibatair te leven. Punt uit.
Nu lijkt er enige ruimte te ontstaan en lijkt het mogelijk om in het Amazonegebied over te gaan tot gehuwd priesterschap. Lijkt. Het voorbehoud druipt er van af.
Ik heb zelf een zeer liberaal standpunt in deze. Voor mij mag een priester best een partner (m/v) hebben en als hij dat zou willen getrouwd zijn. Ik heb in mijn activiteiten binnen de kerk genoeg priesters gekend die op creatieve wijze met de celibaatsverplichting omgingen en toch, of misschien juist wel daarom, op sublieme wijze invulling gaven aan hun pastoraat. Van mij hoeft een priester geen celibatair leven te leiden. Criterium is dat hij zijn pastorale taken als herder maar naar behoren vervult, inspireert, aan het denken zet.
Misschien ben ik wel te veel een kind gebleven van  de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw, de tijd waarin ik volwassen (of wat daarvoor doorgaat) dacht te worden en waarin zoveel meer mogelijk was dan nu het geval is. Waar fantasie aan de macht leek te komen en er meer was dan de ene weg. En ook in de Kerk ramen leken op te gaan, maar de luiken toch vaster werden gesloten zodat het licht niet binnen kon.
Ik kom op dit stukje over het celibaat omdat ik in de krant lees van de twee nonnen die na een  missie in Afrika zwanger terugkomen naar het moederhuis. Ja, ja is mijn eerste gedachte. Maar wie weet misschien is de geest wel weer aan het werk geweest  en zijn deze godgewijde maagden (door kardinaal De Jong ooit toegesproken als godgewaagde meiden) wel de draagster van…
Ik werp deze blasfemische gedachte maar gauw van mij. Ik moet mij niet door mijn fantasie laten meeslepen.

1 reacties op Celibaat

 1. wim van dam schreef:

  Geen enkele andere gedachte dan de jouwe is gerechtvaardigd. In dezen.
  Hoe is het mogelijk dat er nog steeds vraagtekens en meer onaangename maatregelen geplaatst worden bij zwangere nonnen, laats staan Moeders.
  Blijkbaar zijn er hypocrieten nog steeds, met name binnen bestuurderen van kerken.
  Groet,
  Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *