Roetveeg

Er was eens een tijd dat de festiviteiten rond de verjaardag van de Goedheiligman begonnen op de dag dat hij met zijn pakjesboot in Nederland aankwam. Het getuigt van zijn heiligheid dat hij op die dag op meerdere plaatsen tegelijk  te aanschouwen is. De uitzonderlijke gave van bilocatie, het tegelijkertijd op verschillende plaatsen aanwezig zijn, deelt hij met een aantal andere heiligen, maar ook met niet nader genoemde hindoeïstische goeroes. Het bijzondere aan Sinterklaas is dat dit fenomeen elk elk jaar weer optreedt in de periode van half november tot begin december. Daar kun je de klok op gelijk zetten.
Maar allengs, gedreven door commercie en op winst beluste ondernemers verschoof de begindatum van de sinterklaastijd naar voren en op een onzalig vroeg moment, weken voor de komst van de heilige, lagen in de schappen van de grootgutters al de chocoladeletters, melk en puur, voor het grijpen. Maar alles went en verzet tegen deze te vroege aanzet van het sinterklaasfeest wordt nauwelijks meer gehoord. Het gemor daarover heeft plaats gemaakt voor de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Een twistgesprek dat in mijn jeugd helemaal niet aan de orde was. Zwarte Piet was een juiste beschrijving van de vele assistenten die de Sint begeleidden. Het was in die tijd dat je nog in de zak mee naar Spanje kon worden genomen en Zwarte Piet niet voor niets was uitgerust met een allengs minder gebruikte roede.
Was ooit de intocht na de aankomst van de boot met Sinterklaas het begin van de feestelijkheden en werd het vroege aanbod van snoep- en strooigoed voor lief genomen nu lijkt de traditie een ander startpunt van de festiviteiten, overigens steeds minder vriendelijk, te creëren: het begin van de jaarlijkse woordenstrijd over de functie en verschijningsvorm van Piet. Zwart, gekleurd, wit, roetveeg, knecht, slaaf, assistent, hulpje, staflid. Zoek maar uit.
Vandaag kreeg ik de uitnodiging van het 1-Vandaagpanel om mijn menig over deze kwestie te geven.
Mij dunkt dat nu alles mogelijk moet zijn, zeker nu Sinterklaas dit jaar per stoomtrein het land binnenkomt. Tenminste als er niet te veel blaadjes op de rails liggen.

1 reacties op Roetveeg

  1. Rein Verdijk schreef:

    Van zo’n stoomlocomotief worden de Pieten zo zwart als roet……😉
    Is dat ook weer opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *