Muziek

Ex is lid van een salonorkestje. Dat is een van de vele zaken waarmee zij haar leven een zeer muzikale invulling geeft. Ik ken haar niet anders als met muziek. Als dirigente van een koortje, als lerares op verschillende instrumenten, als bespeelster van dwarsfluit, piano, gitaar, harp, en luit. En waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar. Waar Ex is is muziek. Die genen heeft zij ook doorgegeven aan onze kinderen. Van mij kunnen ze die muzikaliteit niet hebben. Ik kom niet verder als het min of meer op wijs meezingen in een pretentieloos gezelligheidskoor.
Ex heeft ons geattendeerd op een optreden van haar salonorkestje. Samen met vijfentwintig andere muziekgezelschappen vult het, zoals het geafficheerd wordt, ‘een dag boordevol gratis optredens op verschillende podia’. Die podia zijn alle drie in concertgebouw ‘De Vereeniging’ Het programma begint om 11:00 uur en zal duren tot 17.00 uur. Ex haar orkestje staat geprogrammeerd om 15:15 uur. Gade en ik zijn ruim op tijd. Wat ons opvalt als wij aankomen is dat heel veel muzikanten die hun optreden achter de rug hebben niet de moeite nemen een ander onderdeel van het programma als toehoorder mee te maken. De uitgelezen gelegenheid  om kennis te maken met wat collega’s uitvoeren laten zij aan zich voorbij gaan.
Nog voor wij naar de Kleine Zaal gaan voor het optreden van Ex’ orkestje maken wij nog een staartje mee van  een groot koor en een spetterende harmonie met een als een klok klinkende Beatles-medley.
Intussen is Ex’ fanclub aanwezig en deinen we mee op de klanken van het salonorkest. Het aardige van zo’n caleidoscopisch dagprogramma is dat je in weinig tijd heel veel facetten van de amateuristisch muziekbeoefening te horen krijgt. Van koorzang in diverse gedaanten tot harmonie en  fanfare. Het ene spreekt wat meer aan dan het andere, maar bij alle gezelschappen merk je het plezier in samen muziek maken. Dat herken ik niet alleen bij de optredens vandaag, maar ook bij mijzelf als ik in mijn koortje zing. Lol in muziek, ik heb er van genoten. Van salonorkestje tot concertband.

1 reacties op Muziek

  1. Dorry massee schreef:

    Wij doen met ons Wereldmuziekkoornijmegen nu voor de tweede keer mee en het is echt een feest om de hele middag te kunnen genieten van alle soorten van muziek. Leuk om mee te doen maar ook om anderen te horen.
    Gied je even gezien te hebben aan het eind van de middag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *