Droedels

Het traditionele jaarlijkse nieuwjaarsbezoek aan Gades neef en zijn vrouw was genoeglijk als al de jaren tevoren. Nu lijkt een nieuwjaarsbezoek in begin februari wat vreemd. Jarenlang vond dat bezoek ook direct op 1 januari plaats. Dit jaar lukte het niet. Agenda’s vol sociale plezierige verplichtingen stonden in de weg. En zo vond het bezoek dus nu pas plaats.
Tijdens dat bezoek wordt er heel wat bijgebabbeld. Over het wel en het wee. Over op komst zijnde kleinkinderen, over al aanwezige kleinkinderen. Over kleine pijntjes en grote vragen en over alles wat bij zo’n bezoek hoort.
Hoogtepunt van het bezoek is ook de maaltijd. Ik ben niet zo’n grote groente-eter, maar zoals de spruitjes die de hazenpeper vergezellen zijn gekookt. Perfect. Op het juiste moment tussen beetgaar en knapperig zijn ze uit de pan gekomen. Zelden een perfectere spruit gegeten. Het was de standaard voor de rest van de maaltijd. Het is boffen als zo’n familie-etentje niet alleen gezellig is, maar ook nog heel smakelijk. Van de garnalencocktail, via de heldere groentesoep naar het al beschreven hoofdgerecht tot het verse bosvruchtendessert. En tussen die gangen door slalomde het gesprek.
Hoe het kwam, weet ik nu al niet meer te traceren. Zo’n gesprek meandert in de vreemdste bochten, maar opeens kwamen we te spreken over woordspelletjes. En binnen de kortste keren lag er pen en papier op tafel. De maaltijd was eigenlijk al voorbij. Er werden tekeningetjes gemaakt, waarvan je moest raden wat het moest voorstellen. Een giraffe die langs een wc-raampje loopt, een duiker gezien vanaf de onderkant van een duikplank, in elkaar verstrengelde letter die samen weer een woord vormen. En meer van dat soort melige ongein die wij weer voor even aan de vergetelheid ontrukte. Neef wist zich zelfs nog de naam van die raadseltjes te herinneren: droedels. Ook de tekeningen die je bij een vergadering in de kantlijn van je vergaderstukken maakte werden zo genoemd. Hoe meer droedels hoe saaier de bijeenkomst. Behalve gisteravond. Toen was het een stapje terug in de tijd, de tijd dat droedels nog helemaal in waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *