Druiven

Het is weer zover. De druivenstruik is weer zwaar behangen met vruchten. De struik heeft zich in de loop der jaren een weg gebaand langs de hele achterkant van ons huis en heeft zelfs een uitstapje gemaakt naar het pand van de buurvrouw. Die diep paarse trossen noden om geplukt te worden. Gade en ik heb hebben dat jaren lang gedaan en de druiven aan de buren in de straat uitgedeeld. Dat leverde een bijna Bijbels beeld,want dat boek staat bol van de metaforen waar een druif, ja zelfs hele trossen, een belangrijke rol speelt.
Vorig jaar hebben wij geen tros geplukt. Net zoals nu pik ik af en toe in het voorbijgaan een druifje. Eigenlijk zijn ze te zoet voor mij, maar ik kan aan de verleiding niet weerstaan en troost mij met de woorden van Oscar Wilde dat verleidingen er zijn om aan toe te geven. Vorig jaar heeft een goede vriend van ons in onze wijngaard emmers vol trossen geplukt. Zijn echtgenote heeft daar potten vol jam van gemaakt. Ook dit jaar hebben wij hen al gebeld dat zij weer van harte uitgenodigd zijn om de vruchten van onze struik te komen plukken. Het is zonde om de druiven te laten verrotten of aan de vogels te voeren.Vogels die er steeds minder zijn, omdat onze tuin niet alleen een druivendomein is maar ook bevolkt wordt door onze Harrie en zijn buurkatten.
Ik verwacht dat in de loop van deze of volgende week het oogstfeest gevierd zal worden.
Er was een tijd dat ik druiven alleen maar associeerde met Frankrijk. Daar groeiden druiven  en scheen de zon genoeg warm om ze te laten rijpen. Iets dat hier in ons landje met zijn gematigde zeeklimaat niet lukte. Zo leerde ik dat bij de aardrijkskundelessen van mijnheer De Jong, die ook boeiend kon vertellen over de bauxietwinning  in Suriname. Maar ik vertelde hem toen, eigenwijs mannetje dat ik was, dat bij mijn Oom Rien in de achtertuin een vruchtdragende druivenstruik stond. Dat was lang voor er winterharde soorten waren gekweekt die er voor zorgde dat er nu zelfs Groesbeekse premie cru is en in onze eigen achtertuin overvloedig geoogst kan worden.

Eén reactie op Druiven

  1. Ellen schreef:

    Het zijn er heel veel dit jaar! Ik ben op zoek naar een goed recept voor jam. Want mijn poging van gisteren – met één op één geleisuiker – resluteerde slechts in mierzoete druivensap :(.
    Dus misschien wil de echtgenote van jouw goede vriend haar recept wel delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.