Handel

Ik was nog nooit in Handel geweest. Ook wist ik niet precies waar het lag, terwijl ik mij toch beroem op enige cartografische kennis die ik mij dacht toegeëigend te hebben tijdens dat ene jaar dat ik als student sociale geografie stond ingeschreven, -studeren zou ik het niet willen noemen-, aan de toen nog Nijmeegse Katholieke Universiteit. Ik situeerde het dorp met zijn ruim 1.700 inwoners ten noorden van ‘s-Hertogenbosch. Waarom ik dat deed, ik zou het niet weten. Nu weet ik dat ik ten zuid-oosten van de Brabantse hoofdstad moet zoeken en gelukkig wist mijn Tom-Tom dat ook en leidde die Gade en mij keurig naar dit zo typisch Brabantse dorp. Toen wij in de buurt kwamen begon er bij Gade een lichtje te branden, begon haar Brabantse hart harder te kloppen en deelde zij mij opgetogen mee dat zij zich herinnerde dat dit een Maria-bedevaartsoord was, misschien zelfs nog wel is. Zij was er weliswaar nooit geweest, maar wit het evengoed.
Had ik dat ook geweten, dat van het bedevaartsoord , dan was ik vast eerder naar Handel vertrokken om even een kijkje te nemen in de kerk, het wonderbaarlijke Maria-beeld te bewonderen en een kijkje te nemen in de processie-tuin met zijn  wonderbare putje waar geneeskrachtig water uit zou opwellen. En ik zou vast en zeker ook een kaarsje hebben opgestoken. Maar dat zijn allemaal  overwegingen achteraf en de feitjes ontleen ik aan een bezoek aan Wikipedia. En dat maakt mij  toch ook wel weer nieuwsgierig om een en ander met eigen ogen te aanschouwen.
Waarom ik dan wel in Handel moest zijn. Beter wilde zijn? Dat was om de 11e verjaardag van de dochter van de partner van mijn dochter te vieren. Zij woont met haar familie in het buitengebied van Handel, midden in de bossen. De straat waar zij aan woont verwijst ook naar het feit dat het de pelgrimsroute naar Handel was.
De jarige woont daar met haar moeder en stiefvader drie honden, drie kippen  en twee geitjes. Gade gaat gelijk een band met de kippen aan.
En in de tuin staat een reuze trampoline. Gade kan het niet laten. Haar springen evenaart Maria’s hemelvaart.

1 reacties op Handel

  1. Jack Beurskens schreef:

    Handel, een bekend uitstapje uit mijn jeugd met een tweedaagse z.g. “Zijkprocessie” uit Geldrop. De jaarlijkse bedevaart voor de meeste deelnemers te voet, vergezeld van paard en kar. Na de kersen in Mierlo werd vanuit Gemert een echte processie georganiseerd met vaandels, misdienaars en “kruipengeltjes”. Slapen in een internaat voor zwaar geestelijk gehandicapten in Boekel en na de kruisweg zondagmiddag weer te voet terug. Half zes feestelijke ontvangst in de Brigidakerk in Geldrop. Wat een heerlijk jeugdsentiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *