Gasten

Ik zou niet weten hoeveel gasten wij in de afgelopen twintig jaar al mochten herbergen. Niet meer te tellen. Gade en ik voelen het als een vrijwillige verplichting om de ruimte die wij hebben ter beschikking te stellen van mensen die even een slaapplaats zoeken. Nu is een vrijwillige verplichting natuurlijk een vreemde paradox. Beter is het om te zeggen dat wij het leuk vinden van tijd tot tijd gasten te ontvangen. En in heel veel gevallen zijn het niet echt onze gasten, want bij voorkeur zeggen we hier is de sleutel, daar de eigen keuken, daar de douche en dat is de slaapkamer en verder vrijheid blijheid. De ruimte is van jou! En de gast is verder self supporting. Natuurlijk hebben we ook van tijd tot tijd logé’s. Vrienden of familie, die wel en van harte aanschuiven aan de dis. Misschien is dat wel een goed onderscheid, gasten en logé’s. Gasten en logé’s verblijven om niet in ons onderkomen. We oefenen gewoon een van de werken der barmhartigheid uit, de vreemdeling herbergen. Alles voor een goed gevoel.
In de loop der jaren herbergden wij tal van Russen, Brabanders, Duitsers, Maleisiërs, Kretenzen, Wit-Russen, Zuid-Afrikanen, familieleden. Sommigen bleven een nachtje, anderen  drie maanden. En nooit legden wij iets vast op papier. Ben je gek, waarom zou je. We vertrouwen op vertrouwen.
Over een kleine twee weken krijgen we een Litouwse meneer en mevrouw (separate beds please) over de vloer. Ze zijn in Nijmegen voor een filmfestival. De organisatie was op zoek naar home stay. Wij hebben ons aangemeld met het verzoek hoe buitenlandser hoe beter. We hebben al email-contact gehad en vanavond moeten we het contract met de organisatie gaan ondertekenen. Het laatste artikel: “Wij vragen al onze gasten met respect om te gaan met uw eigendommen. Mocht er desondanks iets gebeuren hopen wij dat een onderlinge oplossing voorhanden is. Vanzelfsprekend kunt u direct opnemen met uw contactpersoon van de organisatie en zullen wij ons best doen samen tot een oplossing te komen. De organisatie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade.” Dat is nog eens een stevig contract!
Ik heb al opgezocht wat welkom in het Litouws is. Laukiamas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *