Gasten

Gade heeft de bedden opgemaakt. De slaapkamers zijn weer eens grondig schoongemaakt. De handdoeken liggen keurig opgevouwen op het bed. Op het kussen in cellofaan wat chocolaatjes met daaraan een kaartje “Enjoy your stay” en het logo van het Go Short-filmfestival dat de komende dagen in Nijmegen zal plaatsgrijpen. Het is nu wachten op de gasten, die over een paar uur zullen arriveren. Het is voor het eerst dat er Litouwers bij ons te gast zullen zijn. Het eerste flauwe grapje is daarover al gemaakt:
“We krijgen Litouwers te gast!”
“Lee Towers, wat komt die dan bij jullie doen?”
De koelkast is gevuld met ontbijtspullen. Het bovenhuis staat tot hun beschikking. Nu maar hopen dat Gades verkoudheid niet doorzet en haar keelpijn niet erger wordt, want anders missen we de feestelijke opening van het festival. Gade is lid van het comité van aanbeveling of iets soortgelijks. Daarom mag ze vanavond voor de premièrevoorstelling aanzitten aan een etentje en mag ik mij later bij het gezelschap voegen voor de openingfilms. Maar dat staat sinds vannacht allemaal onder een dik voorbehoud. Keelpijn kwam bij haar op en nu is het de vraag of haar beginnend kwaaltje doorzet of niet en in welke mate? Net nu het weer een beetje op lente gaat lijken en er een weekendje Drenthe gepland staat is het misschien niet alleen zo dat ik twee Litouwers moet verzorgen, maar ook Gade van het nodige moet voorzien om zich gauw weer een beetje senang te laten voelen.
Straks nemen we de beslissing hoe en wat en intussen hopen we maar het beste. Wordt het geregeld naar het filmfestival, wordt het Drenthe of wordt het mantelzorgen? Maar misschien wordt het ook enkel en alleen maar met een goed boek in de achtertuin genieten van de koesterende zon en af en toe Gade vragen hoe het er mee gaat. De weersverwachtingen zijn uitstekend. Het goede boek is er ( Griet op de Beecks ‘Vele hemels boven de zevende’) en mocht Drenthe niet doorgaan, ach dat zal er nog wel een tijdje liggen.
Nu is het wachten op de Baltische gasten. Het festival zal met of zonder ons hoe dan ook beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *