Go Short

Een uur eerder dan verwacht komt mijn eerste gast. Een boomlange filmmaker uit Litouwen. Ik had nog nooit iemand op bezoek die moest bukken onder de keukenlamp. Op het Go Short filmfestival zal een film van hem vertoond worden. Hij is niet alleen filmmaker, maar ook journalist. Heeft wekelijks op de nationale tv een praatprogramma van een half uur. Een soort ‘Buitenhof’ met reportages en interviews. Dat is te merken aan het gesprek dat we hebben. Dat gaat niet over koetjes en kalfjes, maar heeft direct meer inhoud. We hebben het over de Baltische ziel. Ik heb het boek van Jan Brokken niet voor niets gelezen. Mijn gast wijst er op dat de Baltische landen drie heel verschillende landen zijn, niet alleen in taal, maar dat ze vaak op een hoop geveegd worden. Ieder apart te klein en onbeduidend. Litouwen heeft drie miljoen inwoners en ja er is wat verandert in het land sinds Rusland zijn tanden laat zien, waarbij het nog maar de vraag is hoe sterk dat gebit is. Als het er weer op aan zou komen zet mijn gast dat hij weer zou tekenen voor het leger. Ik vertel hem de anekdote dat een Russische kolonel mij ooit verzekerde dat als hij mijn juiste adres zou weten, hij mijn huis zou sparen als ze zouden komen. Mijn gast vindt het niet echt grappig.
Na een uur komt mijn ander gaste. Het is zijn producer. Een jonge vrouw, bijna een halve meter kleiner dan hij, en naar zijn zeggen de beste producente van het land. Als ze met elkaar praten hoor ik een voor mij volkomen onbekend klankidioom. Ik kom er al gauw achter dat het korte-filmwereldje een heel eigen universum is met festivals over de hele wereld en dat daarbij Go Short Nijmegen niet het minste is.
Mijn gasten zijn van de generatie dat de wereld hun huis is. Hij studeerde in Reykjavik, Rome en Krakau. Ik geniet van mijn gesprekken met hen over film, ijdelheid en bescheidenheid, politiek, oost-, west en midden Europa, Oscar Wilde, Vlaanderen en Nederland.
Gade en ik zijn bij de opening van het festival. Gade is lid van het Advisory Board van het festival. Ik mag met haar mee naar de openingsfilms. In de zaal zwaaien we naar onze twee Litouwse gasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *