Geranium

Het kazerneterrein herbergt geen kazerne meer. Die is een aantal jaren geleden al gesloten toen er te weinig militairen waren en we dachten dat de  de vijanden zich ver buiten de landsgrenzen wel koest zouden houden. Dat wat ooit een kazerne was, is omgebouwd tot een cultureel centrum. Akoesticum. Nee, ik ga geen commentaar geven op de fantasienamen die sommige van deze centra zich aanmeten. Maar soms lijkt de creativiteit wat over te koken en is het gekste nog niet gek genoeg.
Uit heel de provincie zijn maar liefst meer dan twintig acts naar het Akoesticum in Ede gekomen. Op divers cultureel gebied. Zang, dans in vele vormen, muziek, performances, film, poëzie. Aan de inschrijving was een voorwaarde verbonden. De deelnemers moesten 50+ zijn. Het festival moet tenslotte zijn naam waar maken. ‘Age on stage’. Bekt inderdaad beter dan het wel Nederlandse ‘Leeftijd op toneel’. Maar dat is het wel. Het festival biedt een staalkaart aan Gelders seniortalent. Talent van ouderen die hun ziel en zaligheid hebben gelegd in de kunstzinnige activiteit waar ze mee bezig zijn. Teksten maken, zingen, dansen, film, poëzie. Rijp en groen, kunstig en gekunsteld.
Aan het festival is ook nog een prijs verbonden. De Gouden Geranium. De organisatoren hebben mij gevraagd om deel uit te maken van de jury. Vakjury, lees ik ergens. Een tweekoppige jury die volstrekt onafhankelijk zijn messcherpe oordeel zal vellen over de helft van de acts. De ander helft heeft een eigen jury. Twee Geraniums zijn beschikbaar.
De Tomtom weet de eindbestemming maar moeilijk te vinden. Het navigatiesysteem gelooft nog steeds dat het kazerneterrein niet ontsloten is en ontkent het bestaan van wegen in dit gebied. Militair geheim en daar lijken kunst en cultuur zich verscholen te hebben of opgeborgen te zijn.
De optredens zijn zeer divers. Het wordt, zoals iemand opmerkt, het vergelijken van appels met kikkerdril. Zo uiteenlopend. Maar overal betrokkenheid die zelfs de soms haperende techniek niet kan verstoren.
Het programma loopt uit. Vindt niemand erg. De prijzen worden uitgereikt. De naborrel genoeglijk. De bitterballen komen in plaats van het avondeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *