Geslachtsverandering

Met veel genoegen keken Gade en ik het afgelopen winterseizoen naar een mooie Amerikaanse serie over de geslachtsverandering die een oudere hoogleraar wilde ondergaan. Hij is hoofd van een gezin met kinderen die allemaal op bijzondere wijze kleur geven aan hun bestaan. ‘ Transparant’ is de naam van de serie, waarvan een tweede episode in het najaar weer terugkomt. Het geeft zicht op het precieuze proces dat een transgender doormaakt. Een proces dat zich niet alleen in hem of haarzelf afspeelt, maar waar de buitenwereld op de een of andere wijze ook mee moet dealen.
In mijn krant lees ik een artikel over sekse-neutrale aanduidingen. Geen hij of zij meer, maar iets daar tussen in. Wordt nog een hele klus om dat ingeburgerd te krijgen. Onze kat heet Harrie, maar is wel een poes en als we het over haar hebben wisselen hij en zij zich af. Harrie lijkt zich er weinig van aan te trekken en luistert alleen als het haar belieft.
Onlangs zag een programma als opwarmertje voor de verkiezing van Hollands Next Top Model. Een van de kanshebsters was als jongetje geboren. De interviewer vroeg aan de presentator iets over die kandidate en vroeg hoe hij heette toen hij nog een jongen was. De organisator kapittelde de vragensteller streng en zei dat ze nooit  een jongen was geweest maar van geboorte af aan een transgender en nu een vrouw, maar een jongen, nooit. Ik vond dat een wijs en meelevend antwoord.
In een ander programma zag ik de ontwikkeling van andere transgender tot vrouw, maar vooral ook het meeleven van de echtgenote die verzekerde dat het voor haar  niks uitmaakte dat wat ooit haar man was en de vader van haar kinderen nu als vrouw verder wilde gaan. Zij bleven echtgenoten.
Vanmiddag ga ik een huwelijk sluiten en kijk voor de zekerheid de akte nog even na. En daarin staan  achter namen van de moeders de namen van de vaders en omgekeerd. Dat is wel de snelste wederzijdse geslachtsverandering die ik heb meegemaakt. Gelukkig zie ik het op tijd en er wordt een juiste akte uitgedraaid. Vader is weer vader en moeder heeft ook weer haar eigen naam terug. Niks geen moeizaam proces, wat drukken op knoppen en het is weer recht gebreid. De werkelijkheid is soms heel wat weerspanniger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *