Griekenland

De tomtom zegt dat het iets meer dan vier uur zal duren, de reis van Nijmegen naar Hamburg. De tomtom kan heel goed de weg aanwijzen, maar kan niet voorspellen dat er files zijn. Mijn versie al helemaal niet. Wet van de remmende voorsprong. Mijn schermpje heeft nog de omvang van een pakje boter. Hoe anders is dat in de moderne versies. En zo worden we verrast door twee vette files, die alles bij elkaar anderhalf uur kosten en dan ook nog een fiks aantal “Baustelle” die we met gereduceerde snelheid moeten passeren. Het idee dat je in Duitsland onbeperkt kunt doorrazen moet naar het rijk der fabelen worden verwezen. De hele route wordt gemarkeerd door ronde borden met een rode rand en daarin het cijfer 120.
Naast de filevertraging nemen we natuurlijk ook onze rust, een kopje koffie, een plaspauze. De toiletten van de DuitseĀ  wegrestaurants zijn uitgerust met een ingenieus toegangssysteem. Je moet 70 cent in een toegangspoortje stoppen, het poortje floept dan open en je krijgt dan ook nog een ticket dat je 50 cent korting geeft bij aankoop van een consumptie in het restaurant. Toiletbezoek kost dus maar 20 cent. In Nederland betaalde ik al een veelvoud van dat bedrag om mijn nood te lenigen.
Bij de Duitse poortjes hoef je geen gepast geld te hebben. De toegangspoortjesautomaat wisselt. Ik heb twee 50 cents muntstukken. De eerste wordt feilloos door het apparaat geaccepteerd. Maar het tweede muntje komt steeds terug. De machine spuugt het steeds weer uit. Na mijn derde of vierde poging snelt een wat in het Duits zo mooi ‘Klo-frau’ heet, toe. “Ich werde es mal versuchen” en ze neemt het muntje van mij over en stopt het in de gleuf. Maar zelfs haar jarenlange ervaring biedt geen soelaas. Het muntje blijft terugkomen. Dan bekijkt zij het muntstukje eens van alle kanten. Het is een 50 centsstuk uit Griekenland. Samen komen we tot de conclusie dat deze automaat zeer eurobewust is en nu al Griekse munten niet meer accepteert. “Ich akzeptiere es dennoch.” Ik geeft haar het muntje, zij drukt op een geheim knopje, het poortje vliegt open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *