Groen

Ik ga een huwelijk sluiten. Dat is niets ongewoons. Ik sluit regelmatig huwelijken. Doe dat met veel plezier. Ik geniet van de wat wij “korte” huwelijken noemen. In minder dan een kwartier is het bruidspaar een echtpaar en om dan er toch iets van te maken is voor mij steeds weer een uitdaging, hoe verschrikkelijk ik dat woord ook vind. Ik zie het paar, vergezeld van hun getuigen, soms nog de ouders of wat vrienden pas boven aan de trap bij het trouwzaaltje. Een zaaltje voor maximaal 15 personen, weinig tijd. En dan toch een ceremonie, hoe bescheiden ook, neer te zetten die het cachet heeft dat ik nodig vind voor zo’n gebeurtenis, dat geeft oprechte vreugde en energie. Trouwen blijft toch een per definitie unieke gebeurtenis, hoe vaak je het ook doet.
Heel af en toe heb ik nog een “grote” bruiloft met alles er op en eraan. Een karrenvracht aan gasten, een buitenlocatie met onweerstaanbare allure, een zenuwachtige ceremoniemeester en een haperende geluidsinstallatie waar tot op het laatste moment nog aan gesleuteld moet worden om er een enigszins verstaanbaar geluid uit te krijgen: “Komt goed meneer, echt komt goed.” De zon maakt het gazon waarop dit alles zal plaats vinden nog groener dan het het was. Op het laatste moment moet er nog een katheder geregeld worden: “Komt er aan meneer, echt komt eraan.” De wind krijgt vat op de al uit zijn evenwicht lijkende immense vaas met bloemen die het tafeltje waar straks getekend moet gaan worden een meer feestelijke aanblik had moeten geven. Vaas valt, tafelkleedje drijfnat. Vlug, vlug, nieuw kleed. “Wordt gehaald meneer, echt wordt gehaald.” De vaas met bloemen wordt op een veiliger plaats gezet.
In een lange applaudisserende haag verwelkomen de gasten het prachtige paar. De ceremonie kan beginnen. De ouders geven hun dochter weg aan hun aanstaande schoonzoon. Ik heet hen en hun gasten welkom en geen van hen heeft weet van een tot voor kort nog haperende geluidsinstallatie, een katheder die er net op tijd was of een omkukelende bloemenvaas en nat tafelkleed. Het wordt een prachtige ceremonie op een stralend groen grastapijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *