Inferno

Drie uur geleden is de verkoop gestart van het nieuwste boek van Dan Brown ‘Inferno’. Ik vraag me af of er nu al iemand is die het uit heeft. Hoeveel pagina’s kan de snelste lezer per uur aan? Meer dan 500 in 3 uur? Dan zou het kunnen. Op bol.com staan al een stel recensies, maar dat zijn vooral aankondigingen van adepten die zich op het nieuwe boek verheugen en het ongelezen 5 sterren gaven.
Ik heb nog nooit iets van Dan Brown gelezen. Dat is niet iets waar ik mij op laat voorstaan, maar om de een of andere reden trekt dat soort boeken mij niet zo. Het is niet de omvang die mij afschrikt. Ik ben nu bezig in meer dan 800 bladzijdes Oek de Jong. Ik zie niet op tegen wat mysterie. Ik las mooie raadselachtige boeken. Misschien is het wel de hype die rond de boeken van Dan Brown gecreëerd wordt die mij tegenhoudt. Iedereen leest Dan Brown. Waarom ik dan nog? Bovendien ligt er nog een heel stapeltje te lezen boeken op mij te wachten. Gade en ik kopen vaak sneller dan dat we lezen.
Dus voorlopig geen Dan Brown voor mij. Ik zeg niet nooit. Als er iemand komt die met veel overtuiging me weet te vertellen dat ik heel veel mis als ik ‘Inferno’ niet ga lezen en ik heb ook nog enig vertrouwen in zijn of haar mening, dan misschien, heel misschien wel. Maar voorlopig heb ik moeite met boeken die je in grote stapels worden opgedrongen in de boekhandel. Kunstige stapelingen, waar je langs moet slalommen als je het filiaal van een grote landelijke keten binnengaat.  Overal, in elk filiaal de zelfde soort stapels. Het zal de komende dagen en misschien wel weken weer zo zijn. Aan ‘Inferno’ lijkt niet te ontkomen. Natuurlijk maakt dat het lezen, laat staan het leven, niet tot een hel. Er zijn gelukkig nog genoeg andere boeken. Heel veel andere boeken. Misschien wel te veel andere boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *