Kijken

Ik denk dat er maar weinig mensen zich van bewust zijn. Ik ook niet. Maar mijn geweldige dagkalender wijst mij er weer eens op dat het vandaag een bijzondere dag is. En al woon ik dicht bij de Duitse grens, ik bedoel niet de Buss- und Bettag die onze Oosterburen vandaag vieren. Die is bekend en wordt daar gepast gevierd. Nee, het is vandaag Wereldtelevisiedag. Ik ben blij dat ik u kan wijzen op het bestaan van deze dag. Want zoals bij alle door de Verenigde Naties uitgeroepen dagen, en dat zijn er nog al wat, liegt de bedoeling er ook vandaag weer niet om. Het is een dag waarop extra aandacht besteed wordt aan culturele uitwisseling die gericht is op vrede, veiligheid en economische en sociale ontwikkeling. Zo luidt de omschrijving. Maar waarom die dag nu Wereldtelevisiedag heet wordt mij niet helemaal duidelijk. In de omschrijving komt het woord televisie niet voor. En zal het nu echt zo zijn dat vandaag de culturele uitwisseling bijdraagt aan vrede, veiligheid en economische en sociale ontwikkeling. Ik ben wel overtuigd van de educatieve werking van Sesamstraat, maar wat Idols of Holland got Talent bijdraagt aan de wereldvrede of sociale ontwikkeling ontgaat mij enigermate.
Volgens mij is het elke dag Wereldtelevisiedag. Voor mij in ieder geval elke dag televisiedag, zoals het ook elke dag krantendag of radiodag is. En niet te vergeten Internetdag. Internet geeft ook antwoord op de vraag waarom nu net vandaag deze dag. Ik citeer: “Er werd gekozen voor 21 november omdat in 1996 toen het eerste Wereld Televisie Forum werd gehouden, waarop mediafiguren bijeenkwamen om de groeiende betekenis van televisie in de wereld te bespreken.” Ik heb zelden een armoediger motivatie gehoord voor de keuze van een dag. Het verbaast me dat een aantal mediafiguren, terwijl het toch hun vak is, er pas in 1996 achter kwamen dat televisie enige betekenis in de wereld kon hebben.
Ik zal vandaag best weer korter of langer televisie kijken. Vraag me af of het journaal of Nieuwsuur zal melden dat het Wereldtelevisiedag is of is het vandaag toch een dag als alle andere?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *