Kunstbende

Het was vol in het cultureel centrum De Lindenberg. Ik weet ook wel dat het nu een andere aanspreektitel heeft, maar voor mij blijft het het CCL. Zondagmiddag was de Kunstbende er neer gestreken. De Kunstbende is de wedstrijd voor creatief talent tot en met 18 jaar. Twaalf provinciale voorrondes leiden naar de finale in Amsterdam. In het CCL was de Gelderse preselectie. Er nemen een paar honderd jongeren deel in  de disciplines dans, theater, DJ, fashion, taal, film, muziek en beeldende kunst. Waarom fashion niet gewoon mode heet is mij niet duidelijk. Het taalgebruik van de tieners  is niet altijd het mijne. Dat blijkt ook uit de waardering die een van de presentatoren  voor de meewerkende dansgroepen heeft. Die zijn allemaal super, of liever nog super koel, maar dat zal wel als cool geschreven moeten worden.
De club waar Gade haar en een deel van mijn brood verdient, organiseert de Gelderse voorronde. Samen gingen we er naar toe. Het is onmogelijk alles te zien en te horen. In vijf zalen ontrolt zich simultaan het programma. Wij maken een staartje van theater mee, het eerste blok fashion en dan storten we ons in meer dan anderhalf uur dansplezier. Naast de dansende Kunstbende-deelnemers presenteren een aantal VMBO-scholen ook het eindresultaat van het dansproject CU! Dance. Tijdens gymlessen hebben dansdocenten met leerlingen een choreografie ingestudeerd. Nu de uitvoering op een echt podium met licht en alles er op en er aan voor een volle zaal. Het brengt een heel nieuw publiek naar het theater: vaders, moeders, broertjes en zusjes van de deelnemers. Het enthousiasme van dansers en publiek is aanstekelijk.
Om voor mij onbegrijpelijke reden zoemen de eerste twee regels van het Poolse volkslied deze middag door mijn hoofd. Al is het woord Polen daarbij vervangen door Nederland: “Nog is Nederland niet verloren, zolang  wij leven.” Dat gevoel heb ik als ik zoveel jongelui met plezier en bevlogenheid bezig zie met kunst en cultuur. Zoveel enthousiasme en betrokkenheid, dat moet de overheden die de culturele kaalslag uitvoeren toch op andere gedachten brengen of op zijn minst het schaamrood naar de kaken doen stijgen. Maar ik vermoed dat er weinig provinciale en lokale politici onder het publiek zijn. De meesten zijn op zo’n kille zondagmiddag waarschijnlijk bezig met het lezen van stukken over nog een bezuiniging.
En toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *