Lettervreters

We zijn met ons negenen. Niet direct een overweldigende opkomst, maar genoeg om een onverwacht plezierige avond te beleven. Frank heeft een literaire quiz verzonnen, ik mag wat uit eigen werk voorlezen en Tati biedt de nodige gastvrijheid. Op de tv zal The Passion zich ontrollen. Wij laten die aan ons voorbijgaan. Wij gaan quizzen.  Ik krijg een ouderwets huiskamergevoel. Met zijn allen rond de tafel, spelletjes doen. Met elkaar praten, uitweiden en weer indikken, soms twee-gesprekken, dan weer centraal. En dat alles opgehangen aan zorgvuldig voorbereide vragen. Vijfentwintig vragen over beginregels, hoofdpersonen, boektitels, taalkwesties, schrijfsters en dichters. Tussendoor lees ik wat van mijn gedichten, niet te veel, net genoeg om de vaart in de avond te houden.
Er zijn bij de quiz een fiks aantal o ja momenten en antwoorden die op het puntje van de tong liggen maar er net niet af willen rollen. Een van de kandidaten heeft bijna alle antwoorden onlangs in de NRC gelezen, maar kan net nu het er op aankomt niet op de juiste naam of titel komen.
Het worden twee plezierige uren in aangenaam gezelschap. Helemaal aan het begin van de avond vreesde ik de wat povere opkomst, nu blijkt het een garantie voor ruimte voor gesprekken en aandacht naar en voor elkaar. Gesprekken over lezen en creativiteit, over herinneringen en poëzie. En wat steeds weer was, was de quiz. Weer een vraag en gissen naar de oplossing of stop roepen als je dacht te weten wat het antwoord was. En fouten maken of gewoon niet weten wie de schrijver was in Berg en Dal geboren en horen dat Neeltje Maria Min en Jan Cremer elkaar goed gekend hebben.
Deze eerste avond van ‘Lettervreters’ was een proefballonnetje. Het is de bedoeling er voor de zomer nog een aantal op te laten. Elke eerste donderdag van de maand in Tati. Deze eerste smaakte naar meer, zeker ook omdat ik de quiz won!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *